Očuvajmo radna mjesta u tekstilnoj industriji!

Očuvajmo radna mjesta u tekstilnoj industriji!

U posljednjih 10 godina u tekstilnoj industriji na području Međimurske županije izgubljeno je čak 3500 radnih mjesta / Tekstilke su nosile transparent na kojem je pisalo: „Imamo tvornice, imamo ljude, a ne radimo. Zašto?“

Sedamdesetak žena, bivših radnica  MTČ – Tvornice čarapa u Čakovcu, prosvjedovalo je 8. ožujka na međunarodni Dan žena  ispred objekata tvrtke u kojoj su radile. Svojim mirnim prosvjedom tekstilke su željele ukazati na važnost očuvanja radnim mjesta u tekstilnoj industriji Međimurske županije u kojoj je u posljednjih 10 godina čak 3500 ljudi ostalo bez posla, kao i na potrebu očuvanja dostojanstva rada i radnika. Prosvjednice su nosile transparente na kojima je pisalo: „Imamo tvornice, imamo ljude, a ne radimo. Zašto?“, „Obućarci, čaraparci – bosi“, „Vratite pokradeno!“, „Vratite dostojanstvo ženskog rada“, „Omogućite nam pravo na rad“, „Tekstil + obuća = međimurska brodogradnja“ i dr. Nekoć vrlo uspješne poduzeće, koje je imalo svoje renome i u Europi, otišlo je u stečaj, a na nedavnom ispitnom ročištu koje je održano na Trgovačkom sudu u Varaždinu ispostavilo  se kako su se financijske dubioze koje se vežu uz tvrtku popele na iznos od 152 milijuna kuna.

Nakon okupljanja ispred tvornice, radnice su otišle do stambenih objekata u kojima žive vlasnica i bivše članica Uprave MTČ- Tvornice čarapa, no kako im se nisu javile ni bivša predsjednica Uprave Darinka Krička ni članica Uprave Ksenija Preininger, radnice su zaključile da ih nema kod kuće. Nakon 20-ak minuta zviždanja i povikivanja, tekstilke su se uputile prema središtu Čakovca, gdje su u ime radnica zaposlenih u tekstilnoj i obućarskoj industriji međimurskom županu uručile javni proglas Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske i nastavile svoj mirni prosvjed.

Proglas je naslovljen na medije, građane Čakovca te političare na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. U proglasu, između ostalog, pozivaju sve odgovorne pojedince i institucije, političare, intelektualce, poslodavce i medije da učine sve kako bi se zaustavilo daljnje uništavanje ovih industrija i otpuštanje sve većeg broja zaposlenih među kojima je čak 80 posto žena.

Uz to, Sindikat TOKG i radnice MTČ – Tvornice čarapa pozivaju nadležne državne institucije da „poduzmu dodatne istražne radnje kako bi se u njihovim namjerama onemogućili svi koji se nečasnim i kriminalnim radnjama žele domoći vrijedne imovine kojima raspolažu ili su raspolagala posrnula poduzeća u Županiji“, dok od medija i udruga civilnog društva očekuju više angažmana u očuvanju temeljnih vrijednosti kao što su rad, poštenje, poštena plaća, solidarnost i socijalna pravda.

„Od poslodavaca, posebice od onih u preostaloj tekstilnoj i obućarskoj industriji u Međimurskoj županiji, očekujemo da, umjesto profita pod svaku cijenu, više rade na uspostavi socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerom te da im otpuštanje radnika i gašenje radnih mjesta budu na kraju liste prioriteta. Od sindikalnih udruga i sindikalnih središnjica u cijeloj Hrvatskoj očekujemo da na prvo mjesto stave očuvanje radnih mjesta i radničkih prava, bez obzira je li riječ o ovoj ili onoj gospodarskoj grani. Od sindikalnih čelnika očekujemo da zatome pojedinačne interese organizacija u kojima rade i svoje osobne interese i da se bave općim, zajedničkim interesima zaposlenih“, navodi se u proglasu. Sindikat TOKG od Vlade Republike Hrvatske pak očekuje da štednju ne usmjerava isključivo prema socijalno najosjetljivijem dijelu stanovništva te da više nego do sada radi na jačanju porezne discipline i smanjivanju opsega rada na crno. (B. J.)