Očekuje se službena odluka o tome smije li Bandić obnašati gradonačelničku dužnost

Očekuje se službena odluka o tome smije li Bandić obnašati gradonačelničku dužnost

Prvi slobodan vikend, nakon ponovnog uhićenja, Bandić je proveo među sugrađanima, a za to vrijeme nije htio razgovarati o politici

Danas se očekuje službena potvrda odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o tome može li Milan Bandić ponovno obnašati svoju dužnost zagrebačkog gradonačelnika.

Nakon što je u četvrtak izišao iz Remetinca, vikend je odlučio provesti među sugrađanima.

„Najteže mi pada što uočavam neke probleme u gradu, a ne smijem intervenirati“, dodao je Bandić obilazeći stanovnike u naselju Sveta Klara, prenosi Večernji list. Nada se, kazao je, najboljem kako bi nastavio obavljati posao za koji su mu građani dali povjerenje.

Posjetio je Dolac, a jučer i Festival tolerancije u kino Europa, a za to vrijeme nije htio razgovarati o politici. Kada pak bude smio, ispričat će, kaže, zašto je oduzeo povjerenje Sandri Švaljek te ima li novi šef Holdinga njegovu potporu.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu, ali i dalje neće smjeti obavljati gradonačelničku dužnost. Bandić je oslobođen svega dva i pol sata nakon što je Ustavni sud ukinuo tri rješenja Županijskoga suda, odnosno prihvatio tužbe njegovih odvjetnika koji su se pozivali na europske konvencije i sudsku praksu.

Ustavni sud je, uz ostalo, zaključio da je Bandić u pritvoru bez pravne osnove i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina od 15 milijuna kuna koja mu je u međuvremenu oduzeta. No zaključio je i da odluka o učincima mjere opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje dužnosti gradonačelnika izlazi izvan njihova djelokruga te da su te mjere u isključivoj nadležnosti redovnog sudstva i ta odluka postaje pravomoćna, bez mogućnosti žalbe. Prema tumačenju Ustavnog suda jamčevina se mogla oduzeti samo u slučaju da je Bandić počinio istovjetna ili slična kaznena djela za koja je već osumnjičen u aferi Agram.

Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji zakinuo državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. (zg-m)