Očekuje nas vruće ljeto s povremenim grmljavinskim nevremenima

Očekuje nas vruće ljeto s povremenim grmljavinskim nevremenima

(Foto: Tomislav Šklopan / www.infozagreb.hr)

Za razdoblje od početka srpnja do kraja rujna u Hrvatskoj se očekuje da će srednja tromjesečna temperatura zraka biti viša od klimatološkog srednjaka, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze

Najčešće početkom srpnja većina Zagrepčana se odlučuje se za godišnje odmore. Osim pregleda željenog smještaja, počinje traganje za idealnom vremenskom prognozom. S toga je za vas ZG- magazin prvi odlučio doznati kakvo vas vrijeme očekuje od početka srpnja pa do kraja, kako se ne biste morali pouzdali samo u kratkotrajnu vremensku prognozu. O ovoj temi razgovarali smo s glasnogovornicom Državnog hidrometeorološkog zavoda, Gordanom Zuccon.

Na samom početku interesirala nas je temperatura zraka. Kako nam je pojasnila, glasnogovornica spomenutog zavoda, za razdoblje od početka srpnja do kraja rujna u Hrvatskoj se očekuje da će srednja tromjesečna temperatura zraka biti viša od klimatološkog srednjaka, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Da će biti toplije od uobičajenog izgledno je za svaki od tri mjeseca tijekom sezone. Spomenimo da prosječna temperatura u spomenutom razdoblju inače iznosi 19,5 °C. No povišene temperature, nadodaje Zuccon, ne znače da neće biti hladnih prodora, odnosno kraćih razdoblja s temperaturom nižom od uobičajene. Osim toga, nisu isključene ni ekstremne vremenske prilika, odnosno kraće kišne epizode ili grmljavinska nevremena.

Zanimalo nas je način kako se izračunava broj sunčanih dana, kao i koliko će ih biti u ovoj godini. Sugovornica nam govorio kako meteorolozi spomenuti izračun rade tako što uzimaju u obzir podatke o broju sunčanih sati u danu. Instrument koji im uvelike pomaže u tom postupku naziva se heliografom. Zuccon nadodaje, kako se kod klasičnog heliografa upotrebljavaju trake, sa skalom u satima, koje bivaju propaljene kod izravnog sijanja Sunca. Spaljeni dio trake označava broj sunčanih sati u tom danu.

No danas kod automatskih sustava osjetnik bilježi period u kojem je Sunčevo zračenje, koje je jače od 0,838 J/cm2 po minuti. Osim toga, na temelju sezonske prognoze može se pretpostaviti da će broj sunčanih dana biti veći od klimatološki uobičajenog. Ipak, vrlo je teško brojčano predvidjeti koliko nas sunčanih dana očekuje u srpnju, kolovozu i rujnu ove godine, zaključuje glasnogovornica Hidrometeorološkog zavoda.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni