Obvezno testiranje vida djece do četvrte godine

Obvezno testiranje vida djece do četvrte godine

Provođenje pregleda opravdano je što se prvo testiranje vidne oštrine u praksi provodi pri upisu u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije prekasno. Ne liječi li se ona u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh počela je provedba Nacionalnog skrininga na slabovidnost, odnosno ambliopiju, čime pregled vida kod djece do četvrte godine života postaje obvezna mjera zdravstvene zaštite.

„Ambliopija je najčešća patologija vida u djece, a najuspješnije je liječenje do sedme godine života jer se s tom godinom praktično završava razvoj vidnog dijela mozga. Upravo iz tog razloga donosimo mjeru kojom će sva djeca na sistematskom pregledu s tri godine biti upućena na obvezan pregled kod oftalmologa koji mora biti obavljen s navršene četiri godine života. Uvjereni smo da ćemo na ovaj način drastično smanjiti obolijevanje djece te osigurati veću kvalitetu životu u odrasloj dobi“, rekao je na današnjoj konferenciji ministar Siniša Varga te naglasio kako će se nakon testiranja djece biti obaviješteni i pedijatri kroz sustav e-zdravstva, a djeca za koju je to potrebno dalje će se dijagnostički i terapijski zbrinjavati u očnim ordinacijama.

U povodu početka provedbe projekta ministar Varga dodijelio je voditeljici Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam Mirjani Bjeloš rješenje za Referentni centar, s obzirom na to da je upravo Sveti duh s partnerima prije četiri godine pokrenuo projekt Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba.

Ravnatelj KB Sveti duh Mladen Bušić naglasio je kako je ambliopija najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok monokularne sljepoće. „Prevalencija ambliopije u Hrvatskoj jest do pet posto što znači da u Hrvatskoj postoji oko 200.000 slabovidnih osoba. Budući da je slabovidnost izlječiva u devedeset posto slučajeva, ukoliko se otkrije s četiri godine i liječi do sedme godine života, to znači da bi u Hrvatskoj danas bilo svega dvadesetak tisuća slabovidnih osoba da je ranije postojao skrining u predškolskoj dobi“, izjavio je ravnatelj Bušić.

Inače, provođenje skrininga opravdano je osobito stoga što se prvo testiranje vidne oštrine u praksi provodi pri upisu u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije prekasno. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid.

Tim KB-a Sveti duh, koji je pokrenuo zagrebački projekt, gradonačelnik Milan Bandić predložit će Gradskoj skupštini za Nagradu Grada Zagreba za 2015. godinu.(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni