Obrtnička komora Zagreb otvara trgovinu s proizvodima lokalnih obrtnika

Obrtnička komora Zagreb otvara trgovinu s proizvodima lokalnih obrtnika

Obilježen Dan obrtničke komore Zagreb

Osim potrebe za formiranje odlagališta za građevinski otpad, veliki problem dugogodišnji problem je vezan uz tržnicu cvijeća na Žitnjaku. Također, nepovoljne su za obrtnike i izmjene i dopune Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora

Ivana Vranješ

Svečanom sjednicom u srijedu je u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika obilježena 24. godišnjica djelovanja Obrtničke komore Zagreb.

U prigodnom govoru, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić je najavio neke novine za obrtnike, kao što je kartica pogodnosti koja je nastala u suradnji s partnerom AKD-om, a koja će identifikacijom obrtnika olakšati određivanje kupovine materijala te će za dvadesetak dana, uz Obrtnički list stići na 20 tisuća adresa.

Najavio je da će Obrtnička komora Zagreb u svojim prostorima za tridesetak dana otvoriti prvi Zagreb shop, gdje će obrtnici s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije moći predstaviti i prodavati svoje proizvode.

„Naš najvažniji projekt je Zagrebački obrtnički sajam koji će se po četvrti put održati od 2. do 4. svibnja. Taj sajam je posjetilo više od 6000 učenika te je 150 djece više upisano u srednje strukovne škole nego li što je bio slučaj u prethodnim godinama, a sve zahvaljujući tom sajmu “, rekao je Šabić. Dodao je da postoje problemi koji se rješavaju na razini Grada, Županije i države.

„Najveći problem je što obrtnici, građevinari nemaju gdje odvesti krupni građevinski otpad. Imali smo razgovore na nivou Grada i Županije, ali se nije došlo do realizacije i ovo je prilika da otvorimo temu rješavanja građevinskog otpada“, istaknuo je Šabić.

Osim potrebe za formiranje odlagališta za građevinski otpad, veliki problem dugogodišnji problem je vezan uz tržnicu cvijeća na Žitnjaku. Također, nepovoljne su za obrtnike i izmjene i dopune Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić je istaknula da je u gradskom proračunu za 2019. godinu oko 55 milijuna kuna namijenjeno za poticanje poduzetništva i obrta. Spomenula je i dodjelu bespovratnih potpora obrtnicima, mjera koja se provodi više od 10 godina zaredom, a kroz koju je Grad obrtnicima do sada dodijelio više od 7500 potpora u iznosu većem od 100 milijuna kuna.

„Navedenim mjerama smo omogućili očuvanje brojnih obrtničkih radionica, a time i očuvanje radnih mjesta“, rekla je Majić. Spomenula je da zahvaljujući svim poduzetim mjerama bilježi se i porast broja obrta te je tako krajem 2018. godine zabilježen porast za 1602 obrta u odnosu na kraj 2017. godine. Naglasila je da su u partnerstvu s HOK-om i Udruženjem obrtnika grada Zagreba nastavljene aktivnosti vezane uz izgradnju obrtničkog centra na Kajzerici, koji će biti centar izvrsnosti obrtničkih djelatnosti za Hrvatsku, ali i šire i u kojem će se koristiti najmodernija oprema.

U sklopu svečane sjednice potpisana je Povelja prijateljstva s duogogodišnjim poslovnim partnerom Obrtnom zbornicom Krško. Povelju su potpisali predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Območne obrtne podjetniške zbornice Krško, Dušan Arh.

Također, Obrtnička komora Zagreb je dodijelila priznanja i nagrade istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje svojim djelovanjem pomažu i unaprjeđuju obrtništvo.

Zlatnu statuu dobili su Zdenko Šember i Rudolf Puntarić, Zlatnu plaketu Spomenka Fabijaničić, Mirko Mađarević, Miroslav Stančerić, Miljenko Trkeš. Zlatnu diplomu dobili su Slavko Kulić, Dražen Pavek, Branimir Cvijić, a srebrenu diplomu su dobili Miljenko Mihalić, Boris Kralj, Hata Novalija.

Priznanje Obrtnik branitelj dobio je Zlatko Brkić, a priznanje žena obrtnica dobile su Antonija Tretinjak, Marina Kršek, Ljiljana Riđan, Darija Ferlak- Đuričić. Nagradu Mladi obrtnik/mlada obrtnica dobile su Ana Živković i Dora Rubić. Priznanja Najstariji obrt dobili su Limarija Malić i Stolarija Banek.

Priznanje Obrtničke Komore Zagreb Zlatni krug su dobili Grad Zagreb, Zagrebačka županija, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Dugo Selo Nenad Panian, voditeljica Ureda za poduzetništvo Grada Velike Gorice Đurđa Munđer-Rožić, Osnovna škola dr. Ivana Merza, Osnovna škola Augusta Augustinčića i Srednja elektrostrojarska obrtnička škola.

Zagrepčanka Dora Rubić izrazila je zadovoljstvo što je dobila nagradu Mlada obrtnica koja se dodjeljuje za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini za obrtnike početnike do 35. godina života.

„Vlasnica sam krojačkog obrta, imam salon za žensku odjeću. Majka je otvorila obrt prije 33 godine, a ja sam ga naslijedila i sada sam u obrtu već šest godina. Zahvalna sam za dobivenu nagradu i ona mi je dodatni poticaj da i dalje radim svoj posao i budem što bolja te da potičem obrtništvo“, rekla je za ZG-magazin mlada obrtnica. Dodala je kako se mladi obrtnici trebaju izboriti za svoj položaj u svijetu obrtništva i nadati se boljem.

Dobitnica Zlatne plakete Spomenka Fabijančić cvjećarstvom se bavi već 25 godina. Kazala je kako nije jednostavno biti u svijetu obrtništva, ali se uz veliki napor i odricanja može izdržati.

„Zbog posvećenosti poslu i klijentima trpi i obitelj i neki drugi život treba staviti sa strane. Danas je teško u Hrvatskoj biti žena obrtnica, ali je bitno voljeti ono što se radi te se uz podršku obitelji izdrži,“, istaknula je Fabijančić.

Dobitnik Zlatne statue, elektromehaničar Rudolf Puntarić obrtom se bavi od 1997. „Časno je i ponosno biti obrtnik, ali i teško. Naime, nije teško onima koji su iskusniji, nego onima koji su mlađi te trebaju pomoć. U svojoj radionici imam dva učenika i dečki su zainteresirani za obrt. Prije sam imao nekoliko učenika koji su bili dobri. Na žalost, nisu ostali u obrtu, otišli su na daljnje školovanje ili u inozemstvo“, rekao je Puntarić.

Zagrebački branitelj Zlatko Brkić vodoinstalaterskim poslom bavi se četrdeset godina, a svoj vodoinstalaterski obrt ima pet godina.

„Priznanje Obrtnik branitelj mi puno znači. Prepoznavanje mog truda za mene je neizmjerna čast i zadovoljstvo. U obrtu imam povremeno suradnike, branitelje, a kad se ukaže prilika rado ću zaposliti i nekog od branitelja. Mislim da obrtništvo puno znači i drugim braniteljima,jer mogu pokazati svoje kompetencije“, rekao je za ZG-magazin Brkić.

Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih je rekla da taj ured već pet godina provodi edukaciju Poduzetništvom do firme, obrta.

„Naš branitelj, obrtnik godine bio je polaznik edukacije Od poslovne ideje do poslovnog rezultata. Otvorio je obrt, uspješno privređuje za sebe i svoju obitelj. Ima ambiciju i zapošljavanja drugih branitelja“, istaknula je Helfrih. Dodala je kako su Gradski ured za branitelje i Grad Zagreb prepoznali koliko je vrijedno uključiti nezaposlene branitelje u edukaciju koja će im dati kompetencije. Zlatku Brkiću je u ime Grada i svog ureda čestitala na uspjehu.

„Unazad pet godina stotinu branitelja je završilo edukaciju i startup akademiju, a do današnjeg dana je njih četrdesetak otvorilo vlastita poduzeća ili obrte“, rekla je Zorica Šarić, voditeljica Gradskog ureda za branitelje.