“Obrtnici, pripremite se za veliko, ali zahtijevno tržište EU-a”

“Obrtnici, pripremite se za veliko, ali zahtijevno tržište EU-a”

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naveo je podatak kako su u obrtništvu uočeni pozitivni trendovi pa se trenutačno više obrta otvara nego što ih se zatvara. Tako su od početka godine otvorena 4743 obrta sa 6342 novih radnih mjesta / Promovirano je 1063 novih majstora, koji su položili majstorske ispite u proteklih godinu dana

Hrvatska obrtnička komora (HOK) je, podsjećajući na obnovu svoga djelovanja 1. srpnja 1994. godine, danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečanom Akademijom obilježila Dan Komore. Ujedno je obilježen i jubilej –  160 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj. Najzaslužnijim obrtnicima i institucijama koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija dodijeljene su “Zlatne ruke”, najviša priznanja Komore, promovirano je i 1063 novih majstora, koji su položili majstorske ispite u proteklih godinu dana te su dodijeljene nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta “Šegrt Hlapić” za razvoj i unapređenje strukovnog obrazovanja. U ime novih majstora diplomu je simbolično preuzela majstorica dimnjačarka Đurđica Kecman iz Virovitice. Na Akademiji su dodijeljene i prve tri nagrade Natječaja za Donaciju godine 2012. Hrvatske obrtničke komore i Zagrebačke banke.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović istaknuo je da vjeruje u europsku budućnost Hrvatske te da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvoriti nove prilike za naše obrtnike. Josipović je rekao kako se vremena mijenjaju i kao što su se promijenila u znanosti, obrazovanju, politici, jednako se tako mijenjaju i u obrtništvu. Razvijaju se novi obrti, nove vještine, nova znanja, neki su obrti vezani za visoke tehnologije i stoga je važno istaknuti potrebu stalnog obrazovanja i usavršavanja, dodao je. Naglasio je da naš trenutačni obrazovni sustav nije “najsretniji” te da je vrijeme da ga se radikalno promijeni. Predsjednik je naglasio važnost otvaranja novih radnih mjesta u čemu važnu ulogu ima i samozapošljavanje kroz otvaranje obrta.

Obrtnici više neće jamčiti imovinom

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naveo je podatak kako su u obrtništvu uočeni pozitivni trendovi pa se trenutačno više obrta otvara nego što ih se zatvara. Tako su od početka godine otvorena 4743 obrta sa 6342 novih radnih mjesta, a za “Poduzetnički impuls” program poticaja Ministarstva poduzetništva i obrta pristiglo je gotovo 11 tisuća prijava. Ipak, u posljednje tri godine samo u obrtništvu je izgubljeno približno 50 tisuća radnih mjesta.

Maras je najavio smanjenje doprinosa i fiskalnih nameta za obrte te je ukazao na novi Zakon o obrtu prema kojem obrtnici više ne bi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta kao do sada te bi bili izjednačeni sa trgovačkim društvima u pogledu odgovornosti za nastale obaveze. Najavio je i povećanje poticaja za obrte, što će se posebno osjetiti kada budemo mogli koristiti EU fondove. Obrtnike je pozvao da se pripreme za tržište od 500 milijuna ljudi koje će nam se otvoriti nakon ulaska u EU jer je to “veliko, ali zahtjevno tržište”.

Obrazovanje – najvažniji resurs

Jednako kao i ministar Maras i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je važnost partnerstva HOK-a i Vlade, kao i strukovnog obrazovanja i usavršavanja. Naglasio je da obrtnike treba potaknuti, educirati te pripremati za poslovanje na tržištu EU-a. Poručio je i kako obrtnici ne traže povlastice, već pravo na rad, pravo na naplatu svojih poslova te da onaj tko ih prevari snosi kaznu odmah, a ne za nekoliko godina, kada obrtnik propadne, dok o njemu ovisi egzistencija njegove cijele obitelji.

Kao posebni gost okupljenima se obratio Heinrich Traublinger, predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku, koji je kazao da Njemačka najnižu stopu nezaposlenosti u EU može dobrim dijelom zahvaliti kvalitetnom dvojnom sustavu strukovnog obrazovanja, dok je obrazovanje nazvao najvažnijim njemačkim resursom. U Njemačkoj u ovome trenutku postoji preko 130 zanimanja u području obrtništva, a kandidatu s položenim majstorskim ispitom otvara se niz mogućnosti, a pripremljeni su i novi programi za obrtničke studije.

Boris Jagačić

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni