Obrtnici i ugostitelji pozvali kolege i građane na pridržavanje epidemioloških mjera

Obrtnici i ugostitelji pozvali kolege i građane na pridržavanje epidemioloških mjera

Zagrebački obrtnici i ugostitelji u srijedu su na konferenciji za novinare u velikoj dvorani Obrtničke komore Zagreb pozvali građane, ali i svoje kolege da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić istaknuo je kako je važno da se mjera stožera pridržavaju svi da bi se lakše pobijedila COVID-19 pandemija te je uvjeren da će na proljeće epidemiološka situacija biti daleko povoljnija.

„Kolege ugostitelji se trebaju pridržavati epidemioloških mjera u lokalima kako bi se gosti u lokalima osjećali što ugodnije i sigurnije. U ovom trenutku najvažnija je sigurnost”, rekao je predsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar. Obrtnici Grada Zagreba upozorili su da su zbog krize uzrokovane koronavirusom „na koljenima“ te se pridržavanjem mjera uz sprječavanje širenja zaraze omogućava preživljavanje njihovih obrta. Naime, kako je rečeno, zbog kršenja mjera mogu se zatvoriti neki ugostiteljski objekti.

Apel obrtnika svih struka podržao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar. Naglasio je da su obrtnici ponos Zagreba, a neki od njih imaju obrte s dugom tradicijom.

„Ne smijemo dozvoliti da bilo tko u Zagrebu, ali ni u zemlji bude gladan te je svako sačuvano radno mjesto veliki uspjeh”, kazao je Šostar. Podsjetio je da je Zavod izdao oko 200 tisuća letaka kojima se ukazuje na epidemiološke mjere, a oko 3000 ih je podijeljeno na štandovima na zagrebačkim tržnicama. Šostar je zahvalio obrtnicima koji se pridržavaju preporuka nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite te tako pomažu suzbijanju širenja zaraze koronavirusa.

Novinare je zanimalo koliko se ugostitelji, a koliko gosti pridržavaju epidemioloških mjera te koje od njih najčešće krše jedni i drugi.

„Što se tiče gostiju može se reći da se ipak donekle pridržavaju mjera. Od onih mjera koje krše su nenošenje maski prilikom ulaska u lokal ili kad se dignu od stola. Najveći dio kolega ugostitelja se drži mjera, ali nažalost imamo i kukolja među njima, odnosno onih koji se mjera ne pridržavaju. Stoga ovaj apel još više ide prema njima”, izjavio je Puntijar. Naglasio je da je određen broj lokala kažnjen zbog nepridržavanja mjera te je spomenuo da su ugostitelji najčešće kažnjeni zbog nepridržavanja mjera vezano uz radno vrijeme, odnosno zbog rada lokala iza ponoći.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni