Obračun koji je ušao u prenapuhanu legendu

Obračun koji je ušao u prenapuhanu legendu

(Scena iz legendarnog vesterna Johna Sturgesa snimljeog 1957. godine. U glavnim ulogama se pojavljuju: Burt Lancaster kao Wyatt Earp i Kirk Douglas kao Doc Holliday)

Wyatt Earp je opalio prvi hitac u Franka McLauryja, i Wyatt je jedini ostao živ i neozlijeđen; Frank i Tom McLaury te Billy Clanton su poginuli

Poznati obračun koji je se dogodio kod OK korala u Tombstoneu dogodio se 26. listopada 1881., započeo je u dva popodne i trajao je oko pola minute, a prenapuhana legenda o njemu prekrila je mnoge zanimljive činjenice.

Wyatt Earp je opalio prvi hitac u Franka McLauryja, i Wyatt je jedini ostao živ i neozlijeđen; Frank i Tom McLaury te Billy Clanton su poginuli. Virgil Earp ranjen je u rame, Morgan Earp u nogu, a Docu Hollidayu metak je strgnuo futrolu s boka i ogrebao bedro.

Čuvena scena iz filma “Obračun kod OK korala”

Braća Earp bili su članovi republikanske stranke, a Clantonovi i McLauryjevi demokratske, i velik dio njihove netrpeljivosti poticao je od političke borbe za gradske položaje koji su izabranima donosili mnogo novca. A dio neprijateljstva možda potječe iz njihove mladosti provedene u Kaliforniji, gdje su im obiteljski rančevi bili tako blizu da je prvi susjed Nicholasa Earpa, oca obitelji, imao sina koji je išao u školu u isti razred s Isaacom »Ikeom« Clantonom.

Sam obračun odigrao se ispred fotografskog dućana poznatog tombstonskog fotografa Camillusa S. Flya; Fly je osobno na kraju obračuna istrčao iz dućana s puškom u ruci, i istrgnuo kolt iz ruke umirućem Billyju Clantonu (čije su zadnje riječi bile »Dajte mi još metala«); no, premda inače u dobrim odnosima s Flyem, braća Earp zabranila su mu da snimi poprište obračuna i zato ne postoji nijedna fotografija snimljena tog kobnog dana; poginule je Fly uspio snimiti tek kasnije, na sahrani….

Groblje Boot Hill na kojem su sahranjeni sudionici okršaja (Foto: Jens Bludau, CC BY-SA 3.0)

Frank McLaury, Billy Clanton, Morgan Earp i Doc Holliday imali su Coltove, a Wyatt i Virgil Earp Smith & Wesson revolvere; Tom McLaury nije imao revolver, ali je zamalo dohvatio bratovu pušku Winchester iz korica na osedlanom konju; Doc ga je pogodio iz sačmare baš kad ju je izvlačio.

Ike Clanton pobjegao je kad je pucnjava počela, jer nije imao oružja; puška i revolver su mu zaplijenjeni jer je noć prije pijan pravio nered po gradu, ali Ike nije bio pijan od viskija ili piva, već od finih vina; prethodnu večer nalio se u najboljem vinskom baru u Tombstoneu, koji je služio kalifornijska i europska vina; među pedesetak uvoznih vina na ponudi možda je bilo i neko hrvatsko (samo što bi se tad to vodilo kao austro-ugarsko).

Tombstone (vjerojatno 1881. g.)

Prva baseball utakmica u cijeloj Arizoni odigrana je baš u OK koralu, par mjeseci nakon obračuna. Najveći promotor tog sporta bio je lokalni episkopalni svećenik, kasnije slavni pedagog velečasni E. Peabody, koji je u svojih šest mjeseci službovanja uspio izgraditi crkvu Sv. Pavla (obitelj Earp donirala je oltarnu ogradu) i pokrenuti »divlju ligu« baseballa u kojoj su se natjecale momčadi okolnih rudarskih logora, i to žestoko natjecale jer je taj novi sport postao silno popularna. Virgil Earp bio je zainteresiran za baseball i htio je igrati za Peabodyjeve Tombstone Tigerse, ali mu je atentat iz prikrajka, kad je ranjen u ruku i morali su mu izvaditi lakatnu kost, uništio sportsku karijeru.

Kad je knjiga koja je Wyatta Earpa proslavila, »Frontier Marshal« Stuarta Lakea, prvi put ekranizirana 1934., Wyattova udovica Josephine Marcus-Earp još je bila živa i zaprijetila sudskom tužbom, pa su imena glavnih junaka na brzinu promijenjena u »Michael Wyatt« i »Doc Warren«

Reference https://www.historynet.com/ok-corral

Umjesto zaključka:

https://youtu.be/ZqyiRwlLa80

https://youtu.be/Tq4vAlHA2z4

Priredio: Ivan Remeta ( Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni