Obnovljena špilja Veternica otvorena za posjet građanima

Obnovljena špilja Veternica otvorena za posjet građanima

Veternica je špilja koja se nalazi u parku prirode Medvednica, na samom rubu grada Zagreba, a godine 1979. zaštićena je zakonom kao geomorfološki spomenik prirode.

Na obroncima Medvednice svoja vrata za posjetitelje ponovo je otvorila špilja Veternica koja je od ove godine obogaćena novim akustično-vizualnim sadržajima. Projekt obnove špilje Veternice vrijedan 1,7 milijuna kuna, financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000.

U okviru projekta uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje. U špilji su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav. Ministar Slaven Dobrović istaknuo je kako je siguran da će uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice doprinijeti tome da još više građana u Parku prirode Medvednica provodi svoje slobodno vrijeme.

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo što iz godine u godinu u Parku prirode Medvednica raste broj posjetitelja i rekao kako se nada da će ovdje u buduće još više građana provoditi svoje slobodno vrijeme. “Ovo je atrakcija koju doista vrijedi posjetiti, a mislim da je najbolja pozivnica činjenica da se ulaz u špilju nalazi doslovno na 9 kilometara udaljenosti od Trga bana Jelačića”, naglasio je Dobrović.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je, po veličini, šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno “raste” nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i “obični” turisti, uz vodstvo stručnog vodiča, mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni