Obnova bolnice u Rockefellerovoj trebala bi završiti do travnja 2024.

Obnova bolnice u Rockefellerovoj trebala bi završiti do travnja 2024.

(Foto: Grad Zagreb)

Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u četvrtak su sa suradnicima obišli radove na cjelovitoj obnovi Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova. Radi o projektu obnove ukupne vrijednosti 5,2 milijuna eura, koji se financira iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna.

Ministar Bačić tom je prilikom podsjetio kako je iz Fonda solidarnosti Europske unije za zagrebački potres odobreno 683 milijuna eura, a zaprimljeni troškovi dosad iznose 944 milijuna eura, što je za 38 % od odobrenih sredstava. To pokazuje da su svi uključeni sudionici u ovom projektu pokazali spremnost i sposobnost da ta sredstva iskoriste za najkompleksnije građevinske radove.

Osvrnuo se i na obnovu privatne imovine, istaknuvši da je u Zagrebu trenutno aktivno 115 gradilišta. Među njima se obnavljaju i višestambene zgrade, a u nabavi je 12 projekata zahtjevne obnove u Donjem gradu, rekao je ministar Bačić.

Za obnovu zdravstvenog sustava u Zagrebu povučeno 95 milijuna eura

Govoreći o obnovi Specijalne bolnice u Rockefellerovoj, gradonačelnik Tomašević je rekao kako će se oko 1,1 milijuna eura za obnovu Specijalne bolnice povući iz Fonda solidarnosti, 2,2 iz NPOO-a, a iz državnog proračuna još 1,2 milijuna eura.

Poručio je i da se radi o kompletnoj obnovi. “Ovo će de facto biti nova zgrada bolnice”, rekao je i podsjetio da tijekom radova bolnica i dalje pruža sve zdravstvene usluge u punom opsegu svim pacijentima na lokacijama Nemetova 2 i Hirčeva 1.

Što se tiče obnove u gradu, gradonačelnik Tomašević je rekao kako je dosad povučeno gotovo 200 milijuna eura. Zahvalio je Ministarstvu graditeljstva na pomoći da se utroše sva raspoloživa sredstva.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je koliko je važna ova bolnica te rekao kako je u obnovu zdravstvenog sustava u Gradu Zagrebu utrošeno 95 milijuna eura iz Fonda solidarnosti što je izniman uspjeh. Naglasio je kako je iznimno teško uskladiti pružanje zdravstvene zaštite paralelno s obnovom ustanova od posljedica potresa.

Potpuna rekonstrukcija bolnice

Podsjetimo, objekt Specijalne bolnice za plućne bolesti pretrpio je znatna oštećenja u zagrebačkom potresu na glavnoj i stražnjoj zgradi.

Budući da se radi o zgradi javne namjene koja se koristi za zdravstvene djelatnosti potrebna je cjelovita obnova konstrukcije objekta – projektirana 4 razina sanacije konstrukcije od potresa. Osim ojačanja obnova će obuhvatiti i toplinsku izolaciju vanjskih zidova, radove na elektrotehničkim i strojarskim instalacijama, građevinsko-obrtničke radove unutarnjih prostora te rekonstrukciju sustava odvodnje.

Izvođač koji je provodi obnovu je tvrtka HEDOM d.o.o.

Radovi su započeli u travnju 2023. godine, a očekivani rok završetka je travanj 2024. godine. (Izvor: HINA/MPGI)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni