Obljetnica žestokog granatiranja Dubrovnika

Obljetnica žestokog granatiranja Dubrovnika

Na današnji dan, 6. prosinca 1991. godine, Dubrovnik je granatirala Jugoslavenska narodna armija. Napadi na Dubrovnik krenuli su 1. listopada 1991., pripadnici JNA iz Trebinja, te crnogorski dobrovoljci izvodili su oružane napade na Dubrovnik, s ciljem stvaranja velike Srbije.

Najžešće granatiranje bilo je 6. prosinca, na Dan svetog Nikole. Poginulo je trinaest civilnih osoba, što je bila više nego crna brojka poginulih u samo jednom danu. Stara gradska jezgra, rijedak kulturno-povijesni biser, pretrpjela je nezamislivo razaranje, u samo jednom danu na Stari grad palo je više od dvije tisuće granata.

“Jugoslavenska armija u petak 6. prosinca pokazala je svoje pravo lice – lice kakvo normalna ljudska psiha ne može zamisliti. Nešto prije šest sati ta je armija započela topnički napad na Srđ, a zatim je ciljeve svojih oruđa i oružja usmjerila prema Kantafigu, Gružu, Lapcu, Lokrumu i naročito – Starome gradu”, objavio je Dubrovački vjesnik 7. prosinca 1991.

Od granata je nepovratno stradao križ na Srđu. Isto tako, oštećena je Onofrijeva česma, franjevački i dominikanski samostan, crkva svetog Vlaha i druga svetišta, zgrada Dubrovačkoga ljetnog festivala, Arhiv, mnogi dubrovački hoteli, električne instalacije i brojne druge zgrade.

Prisjetimo se važne činjenice da je još 1979. grad Dubrovnik dodan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Kardinal Lehmann, biskup Mainza, u predgovoru fotomonografiji Dubrovnika Damira Fabijanića je zapisao:

“Kad su se ratna događanja u jesen i zimu 1991. usredotočila na bitku za Dubrovnik, možda su se tek tada neki europski TV gledatelji probudili. Slike nasilja i razaranja drugih mjesta u Hrvatskoj proticale su u nizu vijesti o bezbrojnim izmučenim narodima, gradovima i zemljama i one su dakako kroz vlastiti dojam ulazile u svijest gledatelja. No, kod Dubrovnika radilo se o najposjećenijem i putem brojnih prospekata i turističkih karata poznatom gradu, o jednoj privlačnosti za mnoge stotine tisuća posjetitelja na godinu, o jednom gradu ljepote, odmora i životne radosti…”

Nakon 25 godina za bezumne napade koji su odnijeli ljudske žrtve među civilima i braniteljima te uništili vrijednu imovinu nitko nije odgovarao.

Melita Funda