Obljetnica smrti genijalca iz Smiljana: „Tesla će živjeti zauvijek“

U Zagrebu ispred spomenika Nikole Tesle izaslanstva Grada i Instituta Ruđer Bošković u ponedjeljak su položila vijenac genijalcu čija se dostignuća na području električne energije još uvijek istražuju

Na jučerašnji dan, 7. siječnja, obilježena je 70. godišnjica smrti Nikole Tesle – čovjeka koji je svojim otkrićima zadužio cijeli svijet. Tesla je umro u hotelu u New Yorku u 87. godini života. Na njegovom sprovodu tadašnji gradonačelnik New Yorka rekao je da će Tesla ostati zauvijek živ.  U Zagrebu ispred spomenika Nikole Tesle izaslanstva Grada i Instituta Ruđer Bošković u ponedjeljak su položila vijenac genijalcu čija se dostignuća na području električne energije još uvijek istražuju.

Predug je popis otkrića za koja je zaslužan. Uz velik broj patenata i izuma – od višefaznog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i elektromagnetskog motora, koji će postati osnova svih strojeva pokretanih izmjeničnom strujom, posvetio se i drugim izumima, kao što su visokofrekventni elektricitet, bežični prijenos električne energije i radijskog upravljanja letjelicama.

Uza sve to, Tesla osmišljava radar, iskorištavanje solarne energije, radiokomunikaciju s drugim planetima te otkriva stacionarne valove. Velika mu je zasluga uvođenje izmjenične struje u široku uporabu, a njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom razvoju elektrotehnike. Bio je ekscentričan i kompulzivan, a 1912. odbio je primiti Nobelovu nagradu iz fizike premda mu je novac bio potreban, jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi  znanstvenik.

Predvidio internet

Za neka njegova ostvarenja zasluge su  nepravedno dobivali drugi. Rendgenske zrake i njihovu primjenu u medicini je otkrio godinu dana prije Röntgena koji je za to dobio Nobelovu nagradu. Isto priznanje za otkriće radija dobio je Talijan Marconi, a zapravo je zaslužan bio upravo Tesla. Osim toga ostalo je puno njegove građe koja nije stručno i znanstveno obrađena.

“Našli smo u jednom u časopisu Teslinu izjavu u kojoj je rekao kako će cijela zemaljska kugla biti umrežena i da će se svaka informacija u svakoj točki zemaljske kugle moći crpiti iz te mreže. Znate što je to? Internet”, otkrio je voditelj Centra za informatiku i računarstvo Instituta ‘Ruđer Bošković’ Karolj Skala te dodao.

“Misaono je on zapravo vidio da radio tehnika, komunikacija elektromagnetskim valovima, suvremeni tokovi u komunikaciji će dovesti do tog da će se stvoriti jedna tehnička pretpostavka sveopće komunikacije pohrane, prijenosa i obrade informacija na cijeloj zemaljskoj kugli”.

O liku i dijelu Tesle, govorio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: “Građani su svjesni što je Nikola Tesla napravio i učinio, ali mislim da smo to premalo valorizirali u Hrvatskoj. Zašto? To bi trebalo pitati sve nas pomalo”. (zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni