Objavljeno hrvatsko izdanje priručnika “Ptice Hrvatske i Europe”

Objavljeno hrvatsko izdanje priručnika “Ptice Hrvatske i Europe”

U Hrvatskom novinarskom domu u srijedu je predstavljena knjiga Ptice Hrvatske i Europe, u izdanju udruge Biom. Riječ je o hrvatskom izdanju najuspješnijeg priručnika o pticama, tiskanog u više od 1 100 000 primjeraka i na 22 jezika, Collins Bird Guide, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mullarney i Dan Zetterström. Hrvatsko izdanje tzv. Collinsa – najbogatijeg i najpotpunijeg priručnika o pticama, predstavili su dr.sc. Aljoša Duplić iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, stručna recezentica dr.sc. Jelena Kralj (HAZU) i urednici Vedran Lucić (Biom) i Miloš Martinović (HAZU).

„Zaštita ptica i očuvanje prirode naš su životni poziv i sretni smo što izdavanjem priručnika „Ptice Hrvatske i Europe“ možemo podijeliti ljubav prema čarobnom svijetu ptica sa širom javnošću“, izjavio je između ostalog Vedran Lucić.

Knjiga je namijenjena kako vrsnim ornitolozima, tako i početnicima, zaljubljenicima u ptice i prirodu, učenicima, profesorima i svima koji bi željeli saznati više o čarobnom svijetu ptica koji nas okružuje.

Priručnik Ptice Hrvatske i Europe na 440 stranica donosi preko 4000 ilustracija svih hrvatskih i europskih ptica. U knjizi se nalaze informacije neophodne za prepoznavanje svih vrsta ptica Hrvatske u svako doba godine te tekstovi o izgledu, veličini, staništu, rasprostranjenosti i glasanju ptica.

Onima koji se prvi put susreću s promatranjem ptica mnogo je lakše ako viđeno mogu usporediti sa slikom odmah nakon što je ptica uočena. Zahvaljujući tomu što nije previše velika, ova knjiga je vrlo praktična i korisna je pratnja na terenu, izletima, putovanjima, a može biti i odlično pomoćno sredstvo u nastavi. No opsežnost i stručnost nisu njezine jedine odlike. Autori su u opise unijeli životne priče, detalje i usporedbe koje knjizi daju ljudskost i pristupačnost te ćete tako samo u ovom priručniku moći saznati da jedna ptica ulijeće na hranilicu u stilu Ramba, dok glasanje jedne druge zvuči kao da govori »kupuj kruh«.

Promocija knjige za širu javnost održat će se u nedjelju 18.11.2018. u 11:00 na Interliberu.

Više informacija o knjizi može se pronaći na: https://ptice.biom.hr/

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni