Objavljeni rezultati testiranja na COVID-19 u zagrebačkim školama

Objavljeni rezultati testiranja na COVID-19 u zagrebačkim školama

(Ilustracija)

Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 brzim testom za detekciju antigena utvrđena je kod 31 učenika (1,6 % svih testiranih učenika)

Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« i Gradski ured za zdravstvo proveli su testiranje na COVID-19 u 12 osnovnih i 7 srednjih škola, a rezultati preliminarnog istraživanja provedenog od 30. 11. do 4. 12. 2020. godine su objavljeni danas.

Cilj pilot istraživanja bio je stjecanje uvida u trenutnu prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i djelatnika.

Testiranju je pristupilo ukupno 1925 učenika, od čega 1073 učenika viših razreda osnovnih škola (V. – VIII. razredi) i 852 učenika srednjih škola. Od 365 testiranih djelatnika škola Grada Zagreba, njih 57,3 % je bilo iz osnovnih škola.

Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 brzim testom za detekciju antigena utvrđena je kod 31 učenika (1,6 % svih testiranih učenika). Pritom je udio učenika s pozitivnim nalazom bio viši u srednjim školama (19 učenika, 2,2 %) nego u osnovnim školama (12 učenika, 1.1 %). U polovici osnovnih škola niti jedan testirani učenik nije imao pozitivan nalaz, dok se u preostalih šest škola broj učenika s pozitivnim nalazom kretao od 1 do 3 (1,1 – 5,1 % od ukupnog broja testiranih učenika).

Također, u dvije srednje škole niti jedan učenik nije imao pozitivan nalaz, dok je u preostalih pet škola broj učenika s pozitivnim nalazom bio u rasponu od 2 do 7 (1.8 – 7.5 % testiranih učenika, Tablica 2). RT-PCR metodom potvrđeno je 11 od 12 pozitivnih nalaza kod učenika osnovnih škola, dok je za jednog učenika s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa RT-PCR nalaz bio negativan. Jedan učenik srednje škole nije se odazvao pozivu na RT-PCR test, dok je za preostalih 18 pozitivnih nalaza brzog antigenskog testa potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom.

Bilo je ukupno 12 djelatnika (3,3 %) s pozitivnim nalazom brzog testa za detekciju antigena, pri čemu je udio djelatnika s pozitivnim nalazom bio viši kod djelatnika srednjih škola (7 djelatnika, 4,5 %) nego kod djelatnika osnovnih škola (5 djelatnika, 2,4 %).

Ograničenje istraživanja je relativno nizak odaziv učenika (40,1 % za osnovne i 33,1 % za srednje škole), što unosi veliku nesigurnost u procjenu udjela pozitivnih nalaza kod učenika koji se nisu odazvali pozivu na testiranje, zuakjlučuje se u izvještaju . Također treba uzeti u obzir da su testirani mogli biti samo učenici kojima u trenutku testiranja nije bila izrečena mjera izolacije ili samoizolacije.

Dodatno ograničenje podataka je odabir uzorka (tzv. prigodni uzorak za koji nije proveden postupak randomizacije) zbog čega se ne preporuča generalizirati rezultate na cijelu populaciju škola Grada Zagreba.

Cjelovit izvještaj s rezultatima po pojedinim školama može se preuzeti ovdje (.pdf) (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni