Obiteljski festival izuma i kreativnosti u Tehničkom muzeju

Obiteljski festival izuma i kreativnosti u Tehničkom muzeju

Obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva Maker Faire Zagreb bit će održan tijekom vikenda, 12. i 13. listopada od 10 do 17 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Riječ je o prvom festivalu ovakve vrste u Hrvatskoj i regiji, koji se održava pod pokroviteljstvom Maker pokreta. Posjetitelji će tijekom predmetnog događanja moći razgledati besplatno i stalni postav Tehničkog muzeja.

Maker Faire je najveće i jedinstveno događanje u svijetu koje se održava od 2006. godine i od kada je širom održano 200 istovjetnih događanja. Riječ je o okupljanju zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, među kojima su nastavnici, majstori, hobisti, znanstvenici, inženjeri, umjetnici, studenti i komercijalne izlagače. Svi ti „makersi“ dolaze na ova događanja pokazati svoje radove i podijeliti svoje znanje sa publikom i istomišljenicima. Maker Faire primarno je orijentiran na tehnologije budućnosti, ali tu se mogu vidjeti inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva.

Jedan od najvažnijih razloga zašto organiziramo Maker Faire Zagreb je podizanje svijesti o makers kulturi. Stvaranje je oduvijek bilo dio ljudskog života, a većina ljudi su makeri, iako toga nisu sami dovoljno svjesni. Stoga je za nas najveći izazov ukazati ljudima da shvate što su kreatori i da se upitaju jesu li oni sami ponaosob makeri.

Razmislite o tome na ovaj način: vaš tata radi na automobilu, a on čak nije ni mehaničar, vaša baka dolazi s najkreativnijim receptima u kuhinji, vaš susjed kompostira i uzgaja nevjerojatne vrtne proizvode, vaša mama stvara prekrasne rukotvorine, djeca vaše susjede grade LEGO objekte i modele, tvoj prijatelj programira robota, tvoja mlađa sestra radi odjeću za svoje lutke i gradi kućice za lutke, tvoj učitelj izrađuje nakit od otpada, a vi – talentirani umjetnik, izvođač, redatelj… Puno se toga može napraviti, korisno ili samo za zabavu. Igračku koju niste imali i izradili ste je za sebe. Šal koji ste pleli jer ste mislili da je pletenje bilo zabavno naučiti. Ukrasi koje ste napravili za obiteljske proslave. Stari i jedinstveni obrt ili vještina koju ste naučili od svojih predaka.

Uz izlagače iz Slovenije, Austrije, Italije i Srbije te najavljeni organizirani dolazak iz Bosne i Hercegovine, biti će prisutni i izlagači iz cijele Hrvatske. Posjetitelje očekuje oko 70 projekata koje će predstaviti više od 200 makera. Pored projekata i atrakcija, održat će se veći broj radionica namijenjenih djeci i mladima, od radionica lemljenja, do izrade osobnih odjevnih elektroničkih predmeta. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni