Obilne kiše poplavile Vodice, zatvorene brojne ceste u unutrašnjosti Hrvatske

Obilne kiše poplavile Vodice, zatvorene brojne ceste u unutrašnjosti Hrvatske

Vatrogasci su evakuirali stoku iz mjesta Dervišagi, a iz Pavlovaca se iseljava i stanovništvo. Ovo je već četvrti puta ove godine da se stanovništvo Dervišage bori s poplavama. Poplavljen je i veći dio Stare Subocke pokraj Novske, a stanovnicima u borbi s poplavama pomažu vatrogasci te Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Novska i Požega.

Grmljavina s velikom količinom oborina rano je jutros zahvatila područje Šibensko-kninske županije, a u nekim je mjestima palo preko 100 litara kiše po metru kvadratnom. Najteža je situacija u Vodicama gdje su vatrogasci imali preko 100-njak intervencija zbog poplavljenih kuća, podruma i ostalih objekata. Poplavljena je osnovna škola i dječji vrtić iz kojeg su vatrogasci evakuirali djecu. Na otoku Prviću do 10:30 sati je palo rekordnih 125 litara kiše po metru kvadratnom.

Kritično i u Letovaniću, Dervišagi, Pavlovcu

Foto.www.034portal.hr
Foto.www.034portal.hr

S vodom se već nekoliko dana bore i stanovnici Letovanića, Žažine, ali i sela u blizini Požege.

Hrvatske vode su prije tri dana dostavile tri pumpe u Letovanić za prebacivanje preljevnih voda iz obližnjeg ribnjaka u Kupu. „Tijekom 8.rujna izvršeno je krčenje krune zapuštenog bočnog nasipa u dužini od oko 550 metara, obišlo se mjesto prodora, izmjerilo dubine vode i dogovorilo način i tehnologiju sanacije“, navode iz Hrvatskih voda te dodaju kako je mjesto prodora udaljeno oko 200 metara od početka nasipa te kako se rupa počela zatvarati vrećama napunjenim pijeskom.

„Pregradni nasip ribnjaka neposredno uz selo Letovanić već nekoliko godina Hrvatske vode ojačavaju i nadvisuju vrećama napunjenim pijeskom, zajedno sa Općinom Lekenik, kako bi spriječili prelijevanje voda  iz ribnjaka u selo i osigurali stabilnost nasipa. Nasipi ribnjaka nisu u sustavu obrane od poplava, odnosno u Državnom planu obrane od poplava, a prema našim podacima nikada nisu niti bili“, istaknuli su iz Hrvatskih voda te dodaju kako če se sanirati pregradni nasip ribnjaka i bočni nasip u cijeloj dužini čim prestanu oborine.

Vatrogasci su evakuirali stoku iz naselja Dervišaga, a iz Pavlovaca se iseljava i stanovništvo. Ovo je već četvrti puta ove godine da se stanovništvo Dervišage bori s poplavama. Poplavljen je i veći dio Stare Subocke pokraj Novske, a stanovnicima u borbi s poplavama pomažu vatrogasci te Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Novska i Požega.

Zatvorene brojne državne ceste

Hrvatski autoklub javlja kako su zbog vode na kolnicima zatvorene neke državne, županijsjke i lokalne ceste – D31 Pokupsko-Šestak Brdo,D36 Letovanić-Pokupsko, između mjesta Stari Farkašić i Pokupsko Vratečko, D38 Pakrac-Požega u mjestu Orljavac, ŽC3168 u mjestu Antunovac, ŽC3215 Lipovljani-Kraljeva Velika, ŽC3249 Nova Subocka-Stara Subocka, LC41016 Pakrac-Kragulj, LC41049 Skenderovci-Požega.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda kiša će se nastaviti i sutra u unutrašnjosti Hrvatske, dok se na Jadranu očekuju pljuskovi i grmljavine. Obilnije oborine padati će u Dalmaciji i u gorju.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni