Obilježeno 70 godina stomatologije – dentalne medicine na zagrebačkom sveučilištu

Obilježeno 70 godina stomatologije – dentalne medicine na zagrebačkom sveučilištu

(Foto: www.sfzg.unizg.hr)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić je rekao kako je Stomatološki fakultet jedna ustanova koja može biti model razvoja manjih fakulteta. „Rijetko se kad u jednoj ustanovi uspjela složiti znanost, praksa, stručnost i organiziranost. Razvoj fakulteta je išao postupno i današnja generacija je uspjela postići međunarodnu razinu“, istaknuo je Kusić

Ivana Vranješ

Značajna obljetnica studija stomatologije – dentalne medicine obilježena je u utorak svečanom akademijom u zagrebačkom hotelu Westin obilježena je svečanom akademijom kojoj su nazočili mnogi ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva. Svečanost je uveličana nastupom pjevačkog zbora “Zubor” Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mezzosopranistice Blanke Tkalčić uz glasovirsku pratnju Davora Ljubića.

„Ovih 70 godina pokazuju jedan kontinuitet, jednu veliku kvalitetu. Upravo je dentalna medicina paradigma Sveučilišta u Zagrebu, ne samo u znanosti“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, naglasivši izvanrednu kvalitetu obrazovanja na tom fakultetu.

U ime gradonačelnika Zagreba i svoje osobno ime obljetnicu je čestitala potpredsjednica Gradske skupštine prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina. Naglasila je kako je Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu svojom organizacijom, nastavnim planovima i rezultatima nositelj suvremenog obrazovanja doktora dentalne medicine u Hrvatskoj te je istovremeno središnje nacionalno znanstveno-istraživačko središte u području dentalne medicine te mjesto mobilnosti studenata i nastavnika u skladu sa zahtjevima visokoškolskog sustava.

Svjetski standardi istraživačke izvrsnosti

„Stalnim podizanjem znanstvene razine i unapređenja kvalitete istraživanja fakultet usvaja svjetske standarde istraživačke izvrsnosti i respektabilan je čimbenik ne samo u nacionalnim, nego i europskim i svjetskim okvirima“, istaknula je doktorica Stavljenić-Rukavina.

Zahvalila je svima koji su omogućili da Stomatološki fakultet od svog odvajanja od Medicinskog fakulteta do danas postane središte obrazovnog i istraživačkog programa dentalne medicine u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić je rekao kako je Stomatološki fakultet jedna ustanova koja može biti model razvoja manjih fakulteta.

„Rijetko se kad u jednoj ustanovi uspjela složiti znanost, praksa, stručnost i organiziranost. Razvoj fakulteta je išao postupno i današnja generacija je uspjela postići međunarodnu razinu, znanost, stručnost i nastava su bili i prije, ali međunarodna razina i izdavačka djelatnost nastupili su u posljednje vrijeme te se fakultet predstavio međunarodnoj javnosti“, istaknuo je akademik Kusić.

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš je naglasio kako su u Ministarstvu svjesni energije i ruda koji se ulažu u poboljšanje edukacije studenata, liječnika dentalne medicine u stručnom i znanstvenom smislu.

Monografija posvećena 70. obljetnici fakulteta

Obljetnicu je čestitala i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak. Naglasila je kako nastavnici i znanstvenici Stomatološkog fakulteta su uvijek na raspolaganju ostalim sveučilištima u Hrvatskoj koji žele razvijati dentalnu medicinu u svom području. Dodala je kako Stomatološki fakulteti teži ka izvrsnosti znanosti i relevantnom visokom obrazovanju.

„Ministarstvu su poznati vaši uspjesi kroz broj mladih kvalificiranih stručnjaka koji izlaze na tržište rada, kroz publicistiku kao i aplicirane projekte”, kazala je. Pohvalila je projekt koji ujedinjuje dentalnu medicinu, teoriju i praksu, a to je unaprjeđenje dentalne medicine u skladu sa hrvatskim klasifikacijskim okvirom. Značajan je studij stomatologije na engleskom jeziku kojim se ide dalje u internacionalizaciju.

Na svečanosti je predstavljena monografija 70 godina studija stomatologije /dentalne medicine na Sveučilištu u Zagrebu 1948-2018. Monografija je posvećena svim studentima i nastavnicima koji su sudjelovali u stvaranju studijskih programa i doprinijeli razvoju stomatološke profesije i dentalne medicine. Monografija sadrži poglavlja Povijest stomatološke izobrazbe u Republici Hrvatskoj, Začeci institucionalne suradnje unutar europskog prostora visokog obrazovanja te poglavlje koje govori o budućnosti Stomatološkog fakulteta.. Monografija je obogaćena i fotografijama kao što su fotografije kliničke vježbaonice iz 50-tih godina 20. stoljeća, praktičnih vježbi, kliničkih vježbi, vježbi iz farmokologije, fotografije prvih apsolvenata iz 1954. godine, ali i novije fotografije.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni