Obilježeno 70 godina Matice umirovljenika Hrvatske

Obilježeno 70 godina Matice umirovljenika Hrvatske

Rad Matice umirovljenika Hrvatske koja postoji od 1945. predstavio je predsjednik Matice Josip Kovačić koji je naglasio da je to najveća umirovljenička organizacija u RH u koju je uključeno 279 tisuća članova

Matica umirovljenika Hrvatske u četvrak je u Kongresnoj dvorani – „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu svečano obilježila 70. obljetnicu svog osnutka i djelovanja, kao i sedam desetljeća izlaženja Hrvatskog umirovljeničkog lista. Događanje je održano pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji se obratio okupljenima.

Zahvalivši se svim članovima Matice koji su se svojim djelovanjem upisali u povijest Zagreba »i koji su najmudrija generacija Hrvatske«, gradonačelnik Bandić je naglasio U zemljama Europske unije se nikada ne dira u pola plaće i 2/3 mirovine jer se štite umirovljenici i rad. »To trebamo napraviti i mi u Hrvatskoj, da ljudi napokon počnu dostojanstveno i pošteno živjeti«, dodao je.

Rad Matice umirovljenika Hrvatske koja postoji od 1945. predstavio je predsjednik Matice Josip Kovačić koji je naglasio da je to najveća umirovljenička organizacija u RH u koju je uključeno 279 tisuća članova. Ukupno u njoj djeluje 370 udruga i preko 810 podružnica i klubova umirovljenika u svojim županijama, gradovima i općinama. Utemeljena je kao dragovoljna, samostalna, nestranačka, interesna, socijalna, humanitarna i neprofitna zajednica udruga umirovljenika, koja se u okviru Ustava, Zakona o udrugama i Statuta zalaže za ostvarenje prava i interesa umirovljenika i starijih osoba.

Na Svečanoj sjednici prisutnima su se obratili i izaslanik Predsjednice RH Silvano Hrelja, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Milivoj Špika te ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, a dodijeljena su i priznanja Matice umirovljenika Hrvatske za osobite zasluge i zalaganje u ostvarivanju umirovljeničkih prava i boljih uvjeta života starijih osoba te za istaknuti doprinos razvoju civilnog društva Republike Hrvatske. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni