Obilježeno 40 godina suradnje u visokom obrazovanju s SAD-om

Obilježeno 40 godina suradnje u visokom obrazovanju s SAD-om

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst je rekao kako njegova zemlja smatra taj program razmjene vrlo vrijednim, jer se američke vrijednosti dijele s hrvatskim novinarima i drugim stipendistima

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik u četvrtak je održana regionalna konferencija „Brain gain in the Balkans: Economic and Development Strategies for a Better Future”, kojom je obilježeno 40 godina Hubert H. Humphrey, Fulbright programa razmjene studenata, profesora i znanstvenika. Program Fulbright je vodeći program Vlade SAD-a za jačanje međunarodne suradnje u visokom obrazovanju.

Na konferenciji su stipendisti iz cijele regije iznijeli svoja iskustva tijekom boravka u SAD-u. Konferenciju je organiziralo veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

„Ovo je prigoda da obilježimo 40 godina Fulbright progama, konkretno Humphrey programa u kojem su sudjelovali hrvatski znanstvenici, novinari i drugi stručnjaci. Važno je napomenuti da se Humphrey program ne orijentira na teme važne za jedno područje, nego općenito doprinosi društvenom razvoju i dijalogu između dviju zemalja“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst je rekao kako njegova zemlja smatra taj program razmjene vrlo vrijednim, jer se američke vrijednosti dijele s hrvatskim novinarima i drugim stipendistima.

Komentirao je stanje slobode medija u Hrvatskoj s obzirom i na subotnji novinarski prosvjed u Zagrebu te je istaknuo da SAD podržava slobodu govora.

„Nadam se da novinari imaju slobodu pisati istinite i informativne članke. SAD-u jako je važna sloboda medija. Čini mi se da u Hrvatskoj ima dosta slobode medija, vidim da se dosta piše”, rekao je Kohorst. Smatra da se ne trebaju pokretati neprimjerene sudske tužbe.

„Ne bi se smjelo pokušavati spriječiti novinare da iznose istine, ali oni moraju biti odgovorni za ono što kažu. Nadam se da se može pronaći balans između slobode govora i iznošenja istine. Mislim da općenito u Hrvatskoj postoji sloboda medija“, dodao je veleposlanik Kohorst.

Među dvadesetak dobitnika prestižne stipendije je i Maja Čakarun iz Zagreba koja je diplomirala politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a u Belgiji je stekla magisterij iz područja europskih integracija. Trenutno radi kao konzultantu Komunikacijskom uredu Colić, Laco i partneri d.o.o.

„Od 2013. do 2014. godine bila sam stipendistica na sveučilištu u Arizoni, na programu razvoja profesionalnih vještina iz područja komunikacija. To je jedno iskustvo koje vas mijenja u svakom pogledu, profesionalnom i osobnom, jer ste izloženi komunikaciji s ljudima iz cijelog svijeta, a to je nešto za što nemate priliku u Hrvatskoj. Osim profesionalnih vještina dobije se i životno iskustvo koje dodatno obogaćuje. S obzirom da se deset godina bavim odnosima s javnošću, program na sveučilištu u Arizoni bio je logičan nastavak nadogradnje mog postojećeg znanja“, rekla je za ZG- magazin Čakarun. Dodala je kako se na sveučilištu radilo na praktičnim primjerima, odnosno za klijente su se radile komunikacijske kampanje.

„Provela sa sedam mjeseci i u Washinghtonu u jednoj konzultantskoj tvrtki, gdje sam kao ravnopravni član tima radila na području odnosa sa vladama, odnosno goverment relations“, istaknula je Čakarun.

Lela Vujanić je bila stipendistica na sveučilištu Maryland od 2011. do 2012. godine, gdje je studirala novinarstvo i nove medije, a trenutno radi kao program menadžer na projektu „Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture“.

„Stipendija mi je jako puno značila, pamtit ću je cijeli život. To mi je bila najbolja godina u profesionalnom smislu i u smislu podrške koju smo dobili na samom fakultetu“, rekla je Vujanić. Naglasila je kako su se dodatna profesionalna iskustva mogla steći u američkim medijskim organizacijama, a ona je odabrala New America Foundation.

„Uz profesionalni dio još važnije i odlučujuće za moj budući rad bilo je znanje o američkoj kulturi, subkulturi, alternativnoj kulturi. Sve što sam naučila i kontakte koje sam stekla sam dalje inkorporirala u moj daljnji rad“, istaknula je Vujanić. Dodala je kako se ljudi zbog obitelji teško odlučuju na prestižnu stipendiju razmjene, ali godina dana provedena u Americi je vrlo korisna za one koji imaju visoko obrazovanje i već određene profesionalne reference.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni