Obilježeno 140 godina psihijatrijske bolnice u Vrapču

Obilježeno 140 godina psihijatrijske bolnice u Vrapču

U Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče u petak je održana svečanost u povodu obilježavanja 140. obljetnice te najstarije i najveće psihijatrijske ustanove u Hrvatskoj.

U okviru svečanosti, otvoren je i Centar za dnevno-bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, koji se nalazi u starom dijelu zgrade, a adaptiran je i obnovljen uz pomoć Grada Zagreba.

»Bolnica Vrapče za liječenje psihijatrijskih najtežih slučajeva traje punih 140 godina i prešla je okvire Zagreba i Hrvatske, ona je europska i svjetska institucija«, izjavio je na svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naglasio je kako je prof. dr. Vlado Jukić, koji je upravljao 20 godina ovom bolnicom ostavio veliki doprinos te je zahvalio Upravnom vijeću Klinike koje je donijelo odluku da se upravo Zavod za forenziku nazove po imenu nekadašnjeg ravnatelja.

»Radio je s puno pažnje i ljubavi, a ovu kliniku u kojoj se nalaze i biblioteka, muzej i kapelica učinio je ujedno i kulturnom institucijom«, kazao je Bandić.

»Naša klinika danas slavi veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada, a tijekom cijele svoje povijesti klinika je bila i ostala stožerna hrvatska psihijatrijska ustanova«, poručila je doc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinke za psihijatriju Vrapče. Dodala je da su se u ovoj psihijatrijskoj ustanovi praktički primjenjuju gotova sva psihijatrijska znanja.

»Naša bolnica u kojoj dosada liječeno više od 200 000 bolesnika odrađuje svoju najvažniju prvotnu misiju, a to je briga i liječenje duševnih bolesnika te borba za njihova prava«, kazala je Brečić.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku u obnovi Centra za dnevno bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, ravnateljica je naglasila da će pacijenti od sada moći svoje vanbolničko liječenje provoditi u ugodnom i lijepom ambijentu.

Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni