Obilježeno 128 godina ZET-a

Obilježeno 128 godina ZET-a

(Foto: Grad Zagreb/Facebook)

U krugu Zagrebačkog električnog tramvaja na trešnjevačkoj remizi u Ozaljskoj, jučer je obilježeno 128 godina javnog gradskog prijevoznika.

Tim su povodom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direkrorica ZET-a Ljuba Romčević  Žgela i gradski zastupnik Miodrag Demo položili vijenac uz spomen-ploču poginulim braniteljima radnicima ZET-a.

Gradonačelnik Bandić i direktorica Romčević-Žgela su nakon toga obišli dva gradilišta u krugu tvrtke, gdje je u tijeku završna faza rekonstrukcije kolosijeka.

Tramvajska kola su u Zagrebu prvi put planirano i organizirano krenula gradskim ulicama 5. rujna 1891. godine, a tramvajska kola je vukao konj.

Romčević-Žgela je kazala da je te godine ZET imao u svom sastavu imao 16 tramvajskih vozila s 32 konja. Danas ZET ima 740 vozila, od toga 270 tramvaja i 435 autobusa, autobuse za turistički prijevoz, školski prijevoz, elektro vozila, vozila za prijevoz invalida. »Danas je 116 kilometara pruge, a te davne 1891. je bilo 8 kilometara«, istaknula je čelnica ZET-a.

»Prilika je da se sa sjetom sjetimo prije 128 godina kada je konjska zaprega imala jednog konja i jedan mali vlakić koji je furao po gradu«, rekao je gradonačelnik Bandić.

Poručio je kako on radi 16 sati na dan 365 dana u godini, ali da je ZET vrjedniji čak i od njega. »Dečki i cure rade 365 dana 24 sata, non stop. Od srca im čestitam, čestitam unaprijed i to što ćemo u listopadu proslaviti 129 godina uspinjače. Čestitam i što ćemo povodom Dana Grada Zagreba napraviti s novom sljemenskom žičarom«, najavio je gradonačelnik.

Na remizi su u tijeku radovi na preuređenju tramvajskog servisa Trešnjevka. Koordinator radova Damir Škrinjar rekao je da pogon datira iz davne 1926. godine te je potrebno na njemu napraviti niz poboljšanja, na čemu se upravo i radi.

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni