Obilježeno 10 godina članstva Hrvatske u NATO savezu

Obilježeno 10 godina članstva Hrvatske u NATO savezu

Grabar-Kitarović je poručila da Hrvatska ostaje privržena Savezu što potvrđuje i ubrzanim ulaganjem u obrambene sposobnosti. „Ove sposobnosti razvijamo u nadi da ih više nikada nećemo morati koristiti. Ni Hrvatska ni NATO nisu prijetnja nikome“, poručila je

U zagrebačkom hotelu Westin u petak je svečano obilježena 10. godišnjica članstva Hrvatske u NATO savezu. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici međunarodne zajednice, vojni i diplomatski zbor.

U sklopu prigodnog programa predstavljena je poštanska marka koju je izdala Hrvatska pošta povodom 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO, a prikazan je i film o 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u . Svečanost je uveličana nastupom Jazz orkestra HV-a i klape HRM-a „Sveti Juraj“.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da se na svečanosti s posebnim pijetetom prisjećamo svih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, pogotovo, poginulih, nestalih i preminulih, jer branitelji su ti koji su svojom hrabrošću, srčanošću i profesionalnošću postavili temelje modernih oružanih snaga Republike Hrvatske.

„U proteklom desetljeću Hrvatska je bila nova i dodana vrijednost NATO saveza pridonoseći novom poletu i odlučnosti u promicanju ideala koji naš zajednički euroatlantski prostor vode u bolju budućnost“, istaknula je Predsjednica. Poručila je da Hrvatska ostaje privržena Savezu što potvrđuje i ubrzanim ulaganjem u obrambene sposobnosti koje jamče sigurnost naše domovine i naše sposobnosti ispunjavanja zavjeta o zajedničkoj obrani.

„Ove sposobnosti razvijamo u nadi da ih više nikada nećemo morati koristiti. Ni Hrvatska ni NATO nisu prijetnja nikome“, zaključila je Predsjednica.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i saborski zastupnik Miroslav Tuđman je rekao kako se Hrvatska tijekom 10 godina potvrdila kao predana članica NATO-a te aktivno sudjeluje u sustavu kolektivnog odlučivanja Saveza.

„Svojim doprinosom u misijama i operacijama NATO-a Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena iskustva, posebno ona stečena u Domovinskom ratu“, istaknuo je Tuđman.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michael R. Turner je čestitao Hrvatskoj na 10. obljetnici i zahvalio na njezinoj predanosti u članstvu NATO-a. Naglasio je kako danas Hrvatska snažno doprinosi sigurnosti. Dodao je kako je Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je ratificirala pristupni protokol Sjeverne Makedonije NATO-u te se nada da će i drugu saveznici podržati tu ratifikaciju kako bi Sjeverna Makedonija do kraja godine postala 30. članica NATO-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je podsjetio da su ulazak u NATO i Europsku uniju bili vanjskopolitički prioriteti Hrvatske.

„U 70 godina njegova postojanja ključna vrlina Saveza je bila kolektivna sigurnost, kolektivna obrana, zaštita stanovništva i teritorija svih članica“, istaknuo je Plenković. Kazao je da je proteklih godina Hrvatska povećala izdvajanja za obranu , a prema NATO-vim kriterijima danas smo došli do 1,73 posto. Najavio je da će Hrvatska nastaviti ulaganja u modernizaciju hrvatske vojske.

„Želimo zadržati sve one ključne sposobnosti koji nas čine interoperabilnim, a nastojimo zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva i čuvanje hrvatskog neba. Stoga ćemo pristupiti aktivnostima u NATO-u na način da ga percipiramo kao temeljni oslonac obrane, a naš doprinos tome može biti čvrst, pouzdan i iznad objektivnog kriterija,jer je NATO zlatni standard slobode, sigurnosti i obrane“, poručio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je naglasio da se Hrvatska u 10 godina članstva dokazala kao pouzdana i solidna članica ne samo među saveznicima, nego i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluje u misijama, u Afganistanu, Kosovu, Poljskoj, a nedavno i u Litvi.

„Sudjelovanje u misijama ISAF-a u Afganistanu upravo je najbolji pokazatelj spremnosti naših vojnika doprinosu NATO-u. S ponosom možemo istaknuti ulogu koju su hrvatski vojnici imali još prije članstva pružajući obuku afganistanskim snagama, ali i sigurnost stanovnicima Afganistana“, podsjetio je Jandroković. Naglasio je kako je dodana vrijednost Hrvatske kao članice NATO-a zalaganje za politiku otvorenih vrata i proširenje članstva na području jugoistočne Europe kako bi i to postalo područje mira, sigurnosti i napretka. Spomenuo je da je Hrvatska među prvim ratificirala Pristupni protokol za Crnu Goru, a nedavno i za Sjevernu Makedoniju, a pruža potporu za Akcijski plan za članstvo Bosne i Hercegovine.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni