Obilježena prva obljetnica provedbe Zakona o zaštiti životinja

Obilježena prva obljetnica provedbe Zakona o zaštiti životinja

Aktivisti udruge Prijatelji životinja i ostalih udruga iz Mreže za zaštitu životinja danas su na Trgu bana Jelačića obilježili godišnjicu Zakona o zaštiti životinja, točno na dan kada je Zakon stupio na snagu. Zajedno s četveronošcima od kojih većina traži dom i transparentima s potresnim fotografijama i jasnim porukama, ukazali su na nužnost da sve lokalne zajednice provode Zakon kako bi se spriječila i zaustavila patnja napuštenih životinja.

Iz Mreže za zaštitu životinja ovom su prigodom poručili: „Pozivamo na obavezu provedbe kontrole mikročipiranja pasa, propisivanje trajne sterilizacije putem gradskih ili općinskih odluka, poboljšavanje rada skloništa u cilju oglašavanja i promocije udomljavanja, osnivanje i aktivan rad koordinacijskih skupina, edukaciju i podizanje svijesti stanovništva te promoviranje udomljavanja pasa i mačaka umjesto kupnje životinja.”

„Neka pas Bono, koji je bio nemikročipiran, nekastriran i izgladnjivan, bude snažan poticaj gradovima i općinama da provode Zakon kako ne bismo više svjedočili ovakvim stravičnim slučajevima i bolnim prizorima neželjenih, napuštenih i zlostavljanih pasa i mačaka”, poručili su pak iz Prijatelja životinja.

Na skupu je istaknuto kako još uvijek u tri županije ne postoji sklonište za nezbrinute životinje, a tamo gdje postoje nedostatnih su kapaciteta. Udruge i volonteri stoga na sebe preuzimaju zbrinjavanje napuštenih životinja umjesto onih čija je to zakonska dužnost.

Više od 100 gradova i općina propisalo je trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka kako bi izravno utjecali na razmnožavanje neželjenih štenaca i mačića koji odbačeni ugibaju od gladi i žeđi.

Mreža za zaštitu životinja, koju čini više od 40 udruga, akcijom je željela poručiti da uspjeh provedbe Zakona ovisi o jednakom zalaganju svih lokalnih i regionalnih zajednica, čime se osigurava da opterećenje ne pada samo na one savjesne. Zakonske odredbe jednako vrijede za sve gradove i općine te ih svi mogu ispoštovati, budući da među dobrim primjerima ima i onih s vrlo skromnim proračunom.

»Nema opravdanja za gradove i općine koji još nisu izvršili kontrolu mikročipiranja svih pasa na svojemu području, naročito zato jer im to izravno koristi. Isto tako, ne mogu se opravdati ni oni koji nisu propisali trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja i propisali izuzetke koji se evidentiraju s obzirom na to da im za to ne trebaju financijska sredstva, a rezultate mogu vidjeti gotovo odmah«, poručili su aktivisti.

Sutra, 27. 10. u 11 sati, na Pantovčaku će biti organizirani Dani otvorenih vrata posvećeni životinjama u skloništima, gdje će se predstaviti i udruge Mreže za zaštitu životinja. Iz Ureda predsjednice, koji je od prije nekoliko dana postao i dom udomljenoj Kiki iz virovitičkog skloništa, poručuju da time žele upozoriti na problem životinja u azilu i potaknuti ljude na udomljavanje pasa i mačaka. (zg-m)