Obilježena godišnjica osnutka 1. gardijske brigade

Obilježena godišnjica osnutka 1. gardijske brigade

Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti visokih uzvanika, u Spomen domu Tigrovi u Rakitju u nedjelju je obilježena je 27. obljetnica osnutka 1. gardijske brigade – Tigrova.

Naime, u Rakitju je prije 27 godina skupina dragovoljaca formirala Jedinicu za posebne namjene MUP-a RH, koja je kasnije postala 1. mehanizirana gardijska brigada Hrvatske vojske – Tigrovi.

Na svečanosti je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je prije toga u vojarni Croatia s izaslanstvom Grada Zagreba položio vijenac kod spomen obilježja poginulim Tigrovima.

»Od prve žrtve agresije na Hrvatsku Josipa Jovića sve do zadnjih operacija koje su donijele oslobođenje, Tigrovi su uvijek bili na prvim crtama. Vi ste ponos Hrvatske!«, poručio je gradonačelnik zahvalivši pritom za žrtvu koju su za Zagreb i Hrvatsku podnijeli Tigrovi ali i svi Hrvatski branitelji.

Više od 11 000 pripadnika 1. gardijske branili su Hrvatsku na gotovo svim ratištima, od Slavonije do južnog Jadrana, a na koncu su sudjelovali i u pobjedonosnim vojno-redarstvenim operacijama Ljeto 95, Bljesak i Oluja. Živote je izgubilo 367, ranjeno 1711, a 201 pripadnik Tigrova bio je zatočen u neprijateljskim koncentracijskim logorima., dok ih je 6 nestalo. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni