Obilježena 800. obljetnica dolaska dominikanaca u Hrvatsku

Obilježena 800. obljetnica dolaska dominikanaca u Hrvatsku

U povodu proslave 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je prisustvovao je misnom slavlju.

Ceremoniju je predvodio apostolski nunciji u RH mons. Giorgio Lingua u crkvi Kraljice sv. Krunice.

Nakon svete mise, gradonačelnik Bandić prisustvovao je i otvorenju novouređene središnje provincijske knjižnice Hijacint Bošković, nazvane po istaknutom hrvatskom dominikancu, osnivaču Dominikanske naklade »Istina« te velikog mislioca koji je svojim znanstvenim radom ukazivao na nespojivost totalitarizma s kršćanskom mišlju. Gradonačelnik je zahvalio dominikancima što 800 godina djeluju u Hrvatskoj te vrijedno uče i proučavaju kako bi svima nama približili radost Riječi Božje.

Zbog svoje vrijednosti, knjižnica je uvrštena u spomeničke, a broji više od 4500 naslova od kojih je oko 1000 starih knjiga iz 16., 17. i 18 stoljeća.

Knjižnica je privatna i prvenstveno je namijenjena studentima i profesorima filozofije i teologije, a sadašnjim uređenjem novoga prostora, uz veliki skladišni dio stvorene su temeljne pretpostavke njezina otvaranja i široj javnosti, dok će dvorana poslužiti i za predavanja, predstavljanje knjiga te druga znanstveno-obrazovna i kulturna događanja, istaknuo je Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni