Obilježena 78. obljetnica smrti Nikole Tesle

Obilježena 78. obljetnica smrti Nikole Tesle

Najveće je priznanje Teslinu radu bilo dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960., kada je za jedinicu magnetske indukcije prihvaćen naziv “tesla”

Na današnji dan, 7.siječnja 1943. godine u hotelu New Yorker u New Yorku, umro je veliki genij Nikola Tesla. U povodu obilježavanja 78. obljetnice njegove smrti (Smiljan, 10. 7. 1856 – New York, 7. 1. 1943.), izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijenac kod spomenika velikog izumitelja u Teslinoj ulici. Događaju su nazočili članovi Udruge Nikola Tesla-Genij za budućnost, prof. dr. Karolj Skala sa Instituta Ruđer Bošković te brojni štovatelji lika i djela Nikole Tesle.

Vijence su položili predsjednica Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost, Dragica Mihajlović zajedno sa gradonačelnikom Milanom Bandićem i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako su zahvaljujući Nikoli Tesli postavljeni temelji proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije.

“On je bio kozmopolit, ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu, ali on nije bio ni hrvatski ni srpski. On je bio svjetski. Pripadao je ljudima koji su svoja dijela ugradili u budućnost svijeta”, rekao je Bandić.

“Tesla je čovjek koji nas objedinjuje. Uz sve naše podjele, kakve su bile, Nikola Tesla je uvijek bio iznad njih”, istaknuo je Milorad Pupovac i dodao kako Tesla objedinjuje – i svojim znanstvenim genijem i svojim političkim umom.

Teslina ostavština

Podsjetimo, američki i hrvatski izumitelj srpskoga podrijetla rođen je u Lici, ali je od 1884. radio u SAD-u. Školovao se u Gospiću i Karlovcu, studirao u Grazu i Pragu. Godine 1884. odlazi u SAD gdje ostaje do smrti. Godinu dana radio s Edisonom, 1887. osnovao vlastiti laboratorij u kojem je ostvario svoja najvažnija otkrića na području elektrotehnike.

Patentirao je oko 700 izuma. Među njima se ističu: cjelovit sustav proizvodnje, prijenosa i primjene izmjeničnih višefaznih struja, stvaranje i prijenos visokofrekventnih struja uz visoke napone, načela radiotehnike, medicinska primjena visokofrekventnih struja, radiolokacija, radar, daljinsko upravljanje i dr.

Projektirao je i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju.

Po njemu se nazivaju Tesline visokofrekvencijske struje, Teslin transformator i stariji elektroterapijski postupak teslinizacija. Najveće je priznanje Teslinu radu bilo dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960., kada je za jedinicu magnetske indukcije prihvaćen naziv tesla. Jedini je to naziv mjerne jedinice po nekome Slavenu među 19 naziva po zaslužnim znanstvenicima u Međunarodnom sustavu jedinica.

U Tehničkome muzeju u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, a u Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla (Teslina rodna kuća, modeli izuma, didaktičke igračke koje omogućavaju lakše razumijevanje rada Teslinih strojeva). (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni