Obilježena 76. godišnjica smrti Nikole Tesle

Obilježena 76. godišnjica smrti Nikole Tesle

Gradonačelnik Bandić ujedno je čestitao Božić svima koji ga slave po julijanskome kalendaru

U povodu 76. obljetnice smrti Nikole Tesle (Smiljan, 10. 7. 1856. – New York, 7. 1. 1943.) zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Masarykovoj ulici položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika velikomu znanstveniku, inovatoru i utemeljitelju suvremene tehničke civilizacije.

»Obilježavanje godišnjice smrti jednog od najvećih svjetskih izumitelja i čovjeka koji može biti i jest uzor mnogim ljudima i danas«, istaknuo je gradonačelnik Bandić koji je iskoristio priliku da ujedno čestita, kako je rekao, svim sugrađanima i prijateljima koji Božić slave po julijanskome kalendaru, podsjećajući da je i Tesla isticao kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Podsjetimo, američki i hrvatski izumitelj srpskoga podrijetla rođen je u Lici, ali je od 1884. radio u SAD-u. Patentirao je oko 700 izuma. Među njima se ističu: cjelovit sustav proizvodnje, prijenosa i primjene izmjeničnih višefaznih struja, stvaranje i prijenos visokofrekventnih struja uz visoke napone, načela radiotehnike, medicinska primjena visokofrekventnih struja, radiolokacija, radar, daljinsko upravljanje i dr. Projektirao je i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni