Obilježena 76. godišnjica smrti Nikole Tesle

Obilježena 76. godišnjica smrti Nikole Tesle

Gradonačelnik Bandić ujedno je čestitao Božić svima koji ga slave po julijanskome kalendaru

U povodu 76. obljetnice smrti Nikole Tesle (Smiljan, 10. 7. 1856. – New York, 7. 1. 1943.) zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Masarykovoj ulici položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika velikomu znanstveniku, inovatoru i utemeljitelju suvremene tehničke civilizacije.

»Obilježavanje godišnjice smrti jednog od najvećih svjetskih izumitelja i čovjeka koji može biti i jest uzor mnogim ljudima i danas«, istaknuo je gradonačelnik Bandić koji je iskoristio priliku da ujedno čestita, kako je rekao, svim sugrađanima i prijateljima koji Božić slave po julijanskome kalendaru, podsjećajući da je i Tesla isticao kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Podsjetimo, američki i hrvatski izumitelj srpskoga podrijetla rođen je u Lici, ali je od 1884. radio u SAD-u. Patentirao je oko 700 izuma. Među njima se ističu: cjelovit sustav proizvodnje, prijenosa i primjene izmjeničnih višefaznih struja, stvaranje i prijenos visokofrekventnih struja uz visoke napone, načela radiotehnike, medicinska primjena visokofrekventnih struja, radiolokacija, radar, daljinsko upravljanje i dr. Projektirao je i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju. (B. J.)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t