Obilježena 75. obljetnica Hrvatskog saveza slijepih

Obilježena 75. obljetnica Hrvatskog saveza slijepih

“Do sada je postignut opći senzibilitet prema slijepim osobama. Imamo videće pratitelje, postignuta je osobna invalidnina, ali treba nam inkluzivni doplatak, više videćih pratitelja i više socijalnih usluga”, rekao je Vojin Perić

Hrvatski savez slijepih u srijedu je u kazalištu Vidra svečanom akademijom obilježio 75. obljetnicu svoga djelovanja. Na svečanosti su predstavljeni aktualni projekti te je najzaslužnijim donatorima, volonterima i suradnicima Saveza dodijeljena Nagrada 16 lipanj.

Obilježavanju značajne obljetnice nacionalne udruge koja svojim djelovanjem pridonosi afirmaciji slijepih osoba nazočio je predsjednik Republike Zoran Milanović. On se u svom obraćanju zapitao je li u njegovoj političkoj karijeri dosta napravljeno za slijepe osobe.

„Ne mogu govoriti o čudima koje smo radili, jer nismo radili čuda. Radili smo male stvari i uvijek je bio dojam da to nije dovoljno”, rekao je Milanović. Dodao je da sad kad nije u poziciji da bilo kome obeća novac, status i zakonske definicije može samo gledati i pratiti.

„Ako smo nešto napravili, ako sam ja nešto napravio dok sam bio prava vlast i ako ste vi to prepoznali ja sam bar malo sretniji čovjek”, poručio je slijepim osobama predsjednik Milanović.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić je istaknuo da nije zadovoljan položajem slijepih u društvu, jer se neke stvari koje su za njih bitne odvijaju presporo.

„Stvari se moraju događati brže i učinkovitije da mi to osjetimo. Do sada je postignut opći senzibilitet prema slijepim osobama. Imamo videće pratitelje, postignuta je osobna invalidnina, ali treba nam inkluzivni doplatak, više videćih pratitelja i više socijalnih usluga”, rekao je za ZG-magazin Perić. Naglasio je da u vrijeme korone slijepe osobe teško funkcioniraju zbog socijalne distance, ali to uspijevaju zahvaljujući izdržljivosti i nekim socijalnim uslugama

Potrebno donošenje novih zakona

„Ova obljetnica za Hrvatski savez slijepih znači da smo dugotrajni, uporni i s našim udrugama ćemo graditi afirmativniju socijalnu politiku, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini te će slijepe osobe imati život dostojan čovjeka”, izjavio je Perić. Naglasio je da je Grad Zagreb uvijek imao socijalno osjetljivu politiku.

„Zapošljava više slijepih osoba nego sva ministarstva i institucije u Hrvatskoj. Sada je došla druga demokratska opcija i vjerujem da će nastaviti ono što je već dobro uhodano“, zaključio je Perić.

Čestitajući Hrvatskom savezu slijepih obljetnicu, saborska zastupnica Ljubica Lukačić ukazala je na potrebu donošenja Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji.

 „Oba Zakona su u izradi i čekamo da se počne izdavati potvrda o statusu osoba s invaliditetom i to će se uskoro dogoditi. Nakon toga moći ćemo u svim zakonima mijenjati definiciju osoba s invaliditetom”, kaže Lukačić.

Pojasnila je da će Zakon o osobnoj asistenciji omogućiti osobama s invaliditetom koje će biti definirane u Zakonu da dobiju osobnog asistenta na onoliko sati koliko njegovo zdravstveno stanje zahtjeva, a o tome će odlučiti stručno povjerenstvo.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni