Obilježena 75. godišnjica 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske

Obilježena 75. godišnjica 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske

»Da nije bilo ZAVNOH-a i hrvatske pobijede na strani antifašističke koalicije mi danas ovdje ne bi stajali«, naglasio je Milan Bandić

U povodu 75. obljetnice formiranja Desetog korpusa zagrebačke Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, izaslanstvo Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem danas je položilo vijence i zapalilo svijeće kod Grobnice narodnih heroja na Mirogoju. Vijence je položilo i izaslanstvo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Gradonačelnik Bandić je ovom prigodom naglasio da je antifašistički pokret u Hrvatskoj bio najjači na prostorima bivše Jugoslavije jer je od 11 korpusa čak pet njih konstituirano na prostoru Hrvatske.

»Antifašizam nije ekskluzivno pravo niti ljevice niti desnice. Antifašizam je civilizacijska tečevina i to je najpozitivnija tečevina hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske«, rekao je novinarima nakon polaganja vijenca.

»Građani Republike Hrvatske su dali najveći obol u pobjedi antifašističke koalicije. Svima poručujem da je II. svjetski rat odavno završio, a bez antifašista, tekovina ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske), branitelja i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana mi danas ovdje ne bismo stajali, ne bismo imali Hrvatsku. I na tome im svima veliko hvala«, poručio je Milan Bandić na Mirogoju.

Uz gradonačelnika, obilježavanju obljetnice su nazočili: Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, Miodrag Demo iz Ureda za branitelja te Harun Omerbašić i Slavko Kojić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni