Obilježena 74. obljetnica proboja logoraša iz logora Kerestinec

Obilježena 74. obljetnica proboja logoraša iz logora Kerestinec

Skup se organizira u sjećanje na događanja iz 1941. godine. Naime, sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti

U povodu 74. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je u utorak vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima.

»Ovim komemorativnim skupom odajemo počast i polažemo cvijeće na mjestu svjedočanstva jednog djelića hrvatske povijesti koji nam nije drag i s kojim se moramo suočiti posve jasno i bez prikrivanja«, rekao je gradonačelnik Bandić. »Sjećajući se kerestinečkih žrtava iz 1941., onih poznatih i onih manje poznatih, još jednom potvrđujemo antifašizam kao temelj Hrvatske, što je važno za žrtve i njihove potomke, nas koji štitimo istinu o hrvatskoj povijesti i posvećujemo našu komemoraciju i sjećanje našoj mladosti«, dodao je zagrebački gradonačelnik.

Komemoraciji su prisustvovala i izaslanstva Grada Samobora, Grada Zaprešića, SABA RH i ZUABA, te izaslanstva mnogobrojnih antifašističkih udruga i političkih stranaka.

Skup se organizira u sjećanje na događanja iz 1941. godine. Naime, sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti.

U Kerestincu je bilo smješteno 111 osoba, a nakon što su 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu u Dotršćini strijeljani lijevo orijentirani intelektualci Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica i Zvonimir Richtmann, ostali zatvorenici u noći s 13. na 14. srpnja odlučuju se na proboj iz logora. Većina ih je prilikom proboja ubijena ili uhićena te kasnije strijeljana. Samo se 13 logoraša uspjelo spasiti.

https://www.youtube.com/watch?v=htXW5m9BnIM

(zg-magazin.com.hr / zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni