Obilježena 70. obljetnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Obilježena 70. obljetnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

»Hrvatski je jezik prošao burna razdoblja, ali je uspio očuvati samobitnost i samosvojnost, stoga je podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja materinskoga jezika kao temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta od velikog značaja za sve nas«, istaknula je zamjenica gradonačelnika

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u srijedu je u palači Dverce održana proslava u povodu 70. obljetnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Prisutne je u ime gradonačelnika Milana Bandića pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je posebno naglasila činjenicu kako se Institut u svojoj bogatoj povijesti nikada nije odrekao svoje temeljne zadaće – skrbi o hrvatskome jeziku i očuvanju hrvatskoga jezičnoga identiteta.

»Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost, stoga je podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja materinskoga jezika kao temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta od velikog značaja za sve nas«, istaknula je zamjenica čestitavši im 70. obljetnicu.

Također je dodala kako je u mreži srodnih znanstvenih nacionalnih istraživačkih ustanova na europskome prostoru Institut već zauzeo položaj nacionalnoga središnjeg instituta za istraživanje hrvatskoga jezika te je stoga Gradu Zagrebu čast da s Institutom razvija odličnu suradnju i da zajedničkim naporima stvaraju suvremenu, tolerantnu i europski orijentiranu akademsku zajednicu, istodobno njegujući i razvijajući hrvatsku jezičnu baštinu, identitet i tradiciju.

O dugoj povijesti Instituta govorili su ravnatelj Željko Jozić i pomoćnica ravnatelja Kristina Štrkalj Despot, a veliku obljetnicu im je čestitao i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanje Tome Antičić.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje osnovan je 1. veljače 1948. godine kao Odsjek za jezik Instituta za jezik i književnost JAZU-a (danas HAZU) s temeljnim zadatkom završavanja velikog Rječnika hrvatskoga ili srpskoga jezika (1882.–1976.), koji je izišao u 23 knjige enciklopedijskoga formata s po 960 stranica, a obuhvaća oko 300.000 riječi. (zagreb.hr)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t