Obilježena 70. obljetnica Desetog korpusa zagrebačkog

Obilježena 70. obljetnica Desetog korpusa zagrebačkog

„Svi smo mi tu da vam zahvalimo i kažemo da smo ponosni na vas, vi ste naši heroji“, naglasio je na svečanoj akademiji predsjednik Ivo Josipović. Danas je Hrvatska dio Europske unije, a Europske unije vjerojatno ne bi bilo da antifašisti nisu pobijedili fašizam. Siguran sam da će povijest i memorija na ispravan način zapamtiti vaš doprinos“, napomenuo je predsjednik

U Staroj gradskoj vijećnici, danas je, u organizaciji Saveza antifašističih boraca i antifašista RH (SABA) i Grada Zagreba, uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te brojnih visokih uzvanika, svečanom akademijom obilježena 70. obljetnica osnutka Desetog korpusa zagrebačkog.

Osnutak i ratni put, te borbu protiv fašizma, prisutnima je približio preživjeli borac Korpusa Dragutin Mrkoci, naglasivši da je posebno radostan i ponosan što se na ovaj način obilježava Obljetnica. „Budući da smo djelovali na području Zagreba i okolice, koja je Nijemcima zbog strateškog položaja i prijestolnice vodstva NDH-a, bila od posebne važnost, naša je borba time bila dodatno otežana“, dodao je, između ostalog, Dragutin Mrkoci.

Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju jer to pokazuje da vaša borba i zasluge nisu zaboravljene. I vi ste se tada, kao i branitelji u Domovinskog ratu, borili za iste vrijednosti slobodu, neovisnost i ljudsko dostojanstvo“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić

Dragutin Mrkoci
Dragutin Mrkoci

„S posebnim zadovoljstvo pozdravljam preživjele borce i rukovodioce Desetog korpusa zagrebačkog, u kojem su bili i mnogi književnici, umjetnici, znanstvenici i profesori,“ naglasio je na svečanosti predsjednik SABA RH Franjo Habulin. „Hrvatskoj su postavljeni temelji prije 70 godina na zasjedanju ZAVNOH-a, a vi ste Ispisali svijetlu povijest naše domovine i na to treba podsjećati naše mlade“, dodao je.

„Svi smo mi tu da vam zahvalimo i kažemo da smo ponosni na vas, vi ste naši heroji“, naglasio je na svečanoj akademiji predsjednik Ivo Josipović. „Danas je Hrvatska dio Europske unije, a Europske unije vjerojatno ne bi bilo da antifašisti nisu pobijedili fašizam. Siguran sam da će povijest i memorija na ispravan način zapamtiti vaš doprinos“, napomenuo je predsjednik, dodavši da je siguran da će Zagreb, kao i do sada, čuvati uspomene i vrijednosti na antifašističku borbu.

„Danas sam ponosan isto kao što sam bio ponosan kad smo slavili ulazak Hrvatske u Europsku uniju“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. „Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju jer to pokazuje da vaša borba i zasluge nisu zaboravljene. I vi ste se tada, kao i branitelji u Domovinskog ratu, borili za iste vrijednosti slobodu, neovisnost i ljudsko dostojanstvo“, naglasio je gradonačelnik. „Stoga se uz 70. obljetnicu Korpusa pridružujemo osudi svakog zločina i duboko žalimo za nevinim ljudskim životima. Naša je moralna obveza i politička odgovornost da dostojno evociramo i komemoriramo sve žrtve i stradalnike, da zapalimo svijeću, položimo cvijeće i u tišini prisegnemo: Da se nikad ne ponovi“, dodao je gradonačelnik Bandić.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni