Obilježena 30. obljetnica Centra za autizam

Obilježena 30. obljetnica Centra za autizam

„Osjetljivost zajednice ili stupanj razvijenosti zajednice, društva i gradova, mjeri se upravo odnosom prema osobama s invaliditetom, s autizmom i drugim specifičnim potrebama“, rekao je Darinko Kosor

U Staroj gradskoj vijećnici danas je obilježena 30. obljetnica Centra za autizam Zagreb. Ivana Ježić, predsjednica Upravnog vijeća Centra za autizam u uvodnom se obraćanju zahvalila predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Darinku Kosoru, napominjući da je centar oduvijek mogao računati na Gradsku skupštinu Grada Zagreba.

„Zahvaljujem svim djelatnicima i korisnicima Centra za autizam na svemu što su činili u proteklih 30 godina i što čine i danas. Osjetljivost zajednice ili stupanj razvijenosti zajednice, društva i gradova, mjeri se upravo odnosom prema osobama s invaliditetom, s autizmom i drugim specifičnim potrebama. Čestitam na prepoznatljivosti i izvan granica Hrvatske, te obećajem da će u ovom sazivu Gradske skupštine Grada Zagreba biti uređen novi Centar za autizam u Oporovcu jug, što podrazumijeva izgradnju nove škole i niza pratećih objekata“, najavio je Kosor.

Ivica Dokleja, ravnatelj Centra za autizam istaknuo je višestruku važnost ovog Centra, ali se osvrnuo i na sve poteškoće na koje su nailazili i s kojima su se odvažno uhvatili u koštac u proteklih 30 godina: „ Ovo nije samo povijest Centra, ovo je povijest prepoznavanja i upoznavanja autizma u Republici Hrvatskoj. Iako je autizam kao poremećaj prepoznat još davnih 40-ih godina prošlog stoljeća, još uvijek se susrećemo s diskriminacijom djece s tim poremećajem. Zato se zahvaljujem svim roditeljima i djelatnicima, i onima kojih više nema, na uloženom trudu.“

Na svečanosti su bili: Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Vesna Škulić povjerenica Predsjednika RH za osobe s invaliditetom, Lidija Penko, predsjednica  Udruge za autizam Hrvatske, Zsuzsanna Szilvasy, predsjednica  International Association Autism-Europe, Boris Jakov Geričić, iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Jasmina Frey Škrinjar,  iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Mandy Bancroft,  iz Zdravstvenog veleučilišta Zapadne Engleske. (zg-magazin / foto: http://skupstina.zagreb.hr)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni