Obilježena 30. obljetnica 83. zagrebačkog bataljuna HV-a

Obilježena 30. obljetnica 83. zagrebačkog bataljuna HV-a

(Foto: Ivana Vranješ)

Predsjednik Milanović odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u nedjelju je na Zagrebačkom velesajmu sudjelovao obilježavanju 30. godišnjice osnutka 83. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske – Zagreb.

Bataljun je ustrojen upravo na Velesajmu, a na istočnoslavonskom bojištu je dao velik doprinos u obrani domovine. Stoga ga je predsjednik Milanović odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Na početku svečanosti zapovjednik 83. bataljuna Petar Lovrić se prisjetio desetorice pripadnika koji su poginuli na bojištu u razdoblju od 1991. do 1992. Spomenuo je da je u ovom bataljunu svoj doprinos u obrani Hrvatske dalo i 50 stranih državljana. Neizmjernu hrabrost na bojištu su pokazale i žene.

U svom obraćanju predsjednik Milanović istaknuo je da je bataljun formiran 10. listopada 1991. godine, dva nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost te tri dana nakon raketiranja Banskih dvora. Spomenuo je kako se tog dana na Zagrebački velesajam javilo 450 dobrovoljaca da brani domovinu.

 Naglasio je da je kroz Hrvatsku vojsku prošlo desetak tisuća ljudi iz Zagreba, ali da se najviše računaju oni koji su bili prvi.

„Vaša hrabrost je spasila Hrvatsku od užasa, od komadanja i zauzimanja puno većeg dijela Hrvatske”, poručio je Milanović nazočnim bivšim pripadnicima bataljuna. Ustvrdio da se s hrabrošću i duhom koji je postojao 1991. godine teško može bilo što usporediti.

Smatra da se danas, 30 godina poslije, odnos javnosti bolji i naklonjeniji braniteljima nego što je bio ranije.

U rat otišla s 19 godina

Čestitajući 30. obljetnicu, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio kako je danas važno pronaći oblik prijenosa istine na mlade generacije. Dodao je kako smatra da upravo ovakve obljetnice mogu pomoći u prijenosu informacija i istine. Rekao je da treba stvoriti i ozračje u društvu takvo da branitelji budu cijenjeni kako zaslužuju , da se ne zaboravi njihov doprinos i žrtva.

Nazočnima se obratio i bivši zapovjednik Kriznog stožera Grada Zagreba Mladen Vedriš koji je istaknuo da su pripadnici 83. bataljuna stvarali Hrvatsku koja danas ma svoje institucije i budućnost.

Jedna od pripadnica 83. bataljuna je hrabra Željka Brekalo-Glavinić, koja je prošla nekoliko hrvatskih ratišta, a bila je i ranjena.

„Sretna sam što sam danas nakon 30 godina sa svojim suborcima. U rat sam otišla s 19 godina, jer sam osjećala da sam potrebna Hrvatskoj. Ratna vremena su za mene bila najbolja zbog zajedništva, ali i najgora, jer je bilo puno strahota koje ne bih htjela da ikada vide moja djeca, niti bilo koji civil”, rekla je za ZG-magazin Brekalo-Glavinić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni