Obilježena 27. obljetnica raketiranja Zagreba

Obilježena 27. obljetnica raketiranja Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegov zamjenik Luka Korlaet te predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović danas su na Trgu svibanjskih žrtava 1995. odali počast žrtvama koje su poginule prilikom raketiranja Zagreba 2. svibnja 1995. godine.

Ispod spomen-ploče položen je vijenac i zapaljene svijeće.

»Dan nakon što je počela operacija Bljesak mučki je raketiran centar Grada Zagreba i tom prilikom je poginulo sedam naših sugrađana, civila, nedužnih građana, a ranjeno je 205 građana«, rekao je Tomašević nakon polaganja vijenaca. Istaknuo je da Zagrepčani ponovno proživljavaju scene od prije 27 godina kada promatraju rat u Ukrajini.

Predsjednik Skupštine Klisović poručio je da je raketiranje Zagreba zapravo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. »Nije bilo vojnog cilja, cilj je samo bio uništiti živote nevinih ljudi. Ne želimo da se taj događaj zaboravi«, kazao je Klisović.

Raketiranje Zagreba dogodilo se 2. i 3. svibnja 1995., kao odmazda za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak. Vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom Orkan s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog.

Samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno je 205 ljudi. Rakete s tzv. zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazališta, Akademije dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika »Centar«. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni