Obilježena 20. obljetnica smrti Franje Tuđmana

Obilježena 20. obljetnica smrti Franje Tuđmana

(Foto: zagreb.hr)

Kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u utorak , 10. prosinca je obilježena 20. obljetnica njegove smrti. Tim povodom Grad Zagreb je organizirao komemorativno-kulturni program.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić su ispred spomenika zapalili svijeće i položili vijenac. Molitvu za pokojnog predsjednika je održao mons. Zlatko Koren.

„Danas smo u nekoliko prigoda evocirali postignuća dr. Tuđmana, njegov značaj, ulogu u povijesti hrvatskog naroda, u stvaranju hrvatske države, vizionarstvu, umijeću u izrazito teškim i zamršenim okolnostima, ali i jednom pravom trenutku njegovog životnog iskustva, gdje je uistinu u zrelijoj dobi prepoznao znakove vremena tektonskih promjena na europskom kontinentu. Iskoristio je taj trenutak za ostvarenje viševjekovnog sna hrvatskog naroda, a taj projekt, njegova ideja je slobodna i samostalna Hrvatska“, istaknuo je Plenković. Dodao je da je Tuđman u tom procesu imao plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda te potporu i požrtvovnost hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo hrvatske države.

„U svom političkom djelu zacrtao je sve temeljne pravce razvoja hrvatske države, demokratskih institucija, gospodarskog razvoja i socijalne uključenosti, smjera međunarodnog pozicioniranja zemlje. Iznašao je snage da se odupre agresiji, da obrani zemlju unatoč embargu na uvoz oružja, da mirno reintegrira hrvatsko Podunavlje, da ostvari međunarodno priznanje Hrvatske. Sve je to ostvario u deset ključnih, presudnih, neponovljivih i nezaboravnih godina za Hrvatsku. Stoga uz spomenik želimo mu još jednom zahvaliti za sve što je učino za hrvatsku slobodu i državu“, izjavio je Plenković koji je zahvalio je gradonačelniku Bandiću na organizaciji komemorativo-kulturnog programa.

Govoreći o ulozi dr. Franje Tuđmana u stvaranju neovisne Hrvatske gradonačelnik Bandić citirao je riječi Ive Andrića, koji je rekao da su rijetki oni koji umiru dva puta, jednom kad umiru fizički, a jednom kad umiru njihova djela. Naglasio je da će se za pola godine u parku kod Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog otkriti Spomenik domovini, kao što je i prije godinu dana otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu. Podsjetio je i na riječi kardinala Franje Kuharića koji je rekao da ima istina od kojih ne možete odstupiti, granica na kojima se na trenutak treba zaustaviti te ima položaja s kojih ne smijete uzmicati. Dodao je da je te riječi Tuđman pretočio u samostalnu, demokratsku Republiku Hrvatsku.

„On je svoj san slobodne i suverene demokratske Hrvatske, kao hrvatski antifašist, povjesničar, intelektualac i državnik dosanjao. Dosanjali smo ga i mi, svi hrvatski ljudi, građani našeg prekrasnog grada i prekrasne države Hrvatske“, poručio je gradonačelnik Bandić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Đani Stipaničev i Orkestar Oružanih snaga RH. Komemorativno-kulturnom programu nazočili su predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. Drago Prgomet, izaslanica predsjednice Republike Anamarija Kirinić, ministri u Vladi, predstavnici državnih institucija, hrvatski branitelji i članovi Generalskog zbora.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni