Obilježena 140. obljetnica Muzeja za umjetnost i obrt

Obilježena 140. obljetnica Muzeja za umjetnost i obrt

Svoju veliku obljetnicu MUO proslavlja i Tjednom otvorenih vrata. Svim zainteresiranim posjetiteljima od 18. do 23. veljače omogućen je besplatan ulazak te će moći razgledati izložbu Made IN te sve muzejske zbirke i postave

Ivana Vranješ

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) sinoć je svečano obilježio 140. obljetnicu svog osnutka. U povodu značajne obljetnice predstavljen je novi postav zbirki dizajna, fotografije, satova i donacije hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe.

Otvorena je i izložba Made IN. Riječ je o međunarodnom projektu koji istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalni obrt. Nakon dvije godine intenzivne suradnje prvi put u cijelosti su predstavljeni radovi više od 30 obrtnika i više od 40 nagrađivanih europskih dizajnera.

U prigodnom govoru ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović je podsjetio da je Muzej osnovan prije 140 godina na inicijativu Društva za umjetnost i njegovog tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavoga.

„Muzej je i danas institucija koja utire i vodi“, poručio je Gašparović. Dodao je da je za 140. obljetnicu Muzeja napravljeno nekoliko radikalnih poteza. Osim izmjene stalnog postava nakon 25 godina promijenjen je i vizualni identitet se osjetila potreba drugačijeg komuniciranja s vremenom.

„Muzej ima djelatnost kao stručno-znanstvena institucija. Čelna smo institucija za digitalizaciju hrvatske muzejske baštine, što nam je velika čast i obveza“, istaknuo je Gašparović.

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek je naglasila da je od samog početka svog osnutka MUO bio simbol visoke razine znanja, stručnosti i kreativnosti u svakom segmentu svog djelovanja.

„Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja Muzej je rastao, jačao i oblikovao se pod utjecajem svakog od razdoblja naše povijesti, prostornih i društvenih procesa te smjerova kretanja u umjetnosti. To je ono što danas čini njegovu snagu i prepoznatljivost”, izjavila je ministrica Obuljen-Koržinek. Smatra da je osim duboko ukorijenjene tradicije MUO ujedno i simbol obećavajuće budućnosti.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je istaknuo da je MUO danas zaštitni znak grada Zagreba, isto kao što su to Hrvatsko narodno kazalište, Mirogoj i njegove arkade, Lenucijeva potkova, Katedrala.

„Zagreb i Muzej za umjetnost i obrt jedan bez drugog ne mogu i Grad je osobito ponosan na ovaj muzej“, ustvrdio je gradonačelnik Bandić. Dodao je da je kvaliteta i iznimnost stalnog postava Muzeja svojevrsna škola razvoja umjetničke i obrtničke produkcije od kasnog srednjeg vijeka do danas, ali i stilskih razdoblja od gotike do secesije.

„Budući da niti jedan stalni postav nije vječan, drago mi je da se Muzej odlučio na njegovo svojevrsno osvježenje i promjenu u čemu se ponovno vidi vizija njegova daljnjeg rada i razvoja u budućnosti”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Obećao je da će Grad Zagreb kao osnivač i dalje pružati punu podršku u razvoju MUO-a kao središnje muzejske ustanove u Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Uz brojne uzvanike među kojima su bili i predstavnici diplomatskog zbora u novom, osvježenom postavu MUO-a uživali su i brojni ljubitelji umjetnosti.

„Čestitam svojim kolegama na obljetnici. Izložba je prekrasna i ovo je veliki događaj za sve muzeje. Posebno su zanimljive fotografije”, rekla je za ZG-magazin Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja.

Novi postav svidio se i Jasminki Horvatić koja je istaknula da je u sklopu postava dan jedan lijepi presjek. „Sviđa mi se zbirka satova te keramika i moda. Sve je estetski osmišljeno, što je i razumljivo za Muzej za umjetnost i obrt“, istaknula je Horvatić.

Svoju veliku obljetnicu MUO proslavlja i Tjednom otvorenih vrata. Svim zainteresiranim posjetiteljima od 18. do 23. veljače omogućen je besplatan ulazak te će moći razgledati izložbu Made IN, sve muzejske zbirke i postave uključujući i novoobnovljene.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni