Obilježena 10. godišnjica rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Obilježena 10. godišnjica rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Kako je istaknuto, unatoč višegodišnjem trudu Ureda uloženom u uspostavu sustava za skrb za djecu i odrasle osobe s autizmom, kao i sustava rane intervencije u djetinjstvu još uvijek se ne može biti zadovoljno brzinom promjena

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je svečano obilježena 10. godišnjica rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Obilježavanju su nazočili saborski zastupnici, predstavnici Vlade, Ureda predsjednice Republike , ministarstava, Grada Zagreba, krovnih organizacija osoba s invaliditetom te drugih organizacija.

Kao postignuće Ureda posebno je istaknut doprinos kojim je omogućeno da se osobama s invaliditetom koje odluče raditi više ne ukidaju osobna invalidnina i obiteljska mirovina. Ured je izmjenama doprinjeo da se svim osobama s invaliditetom vrati pravo glasa, a na poticaj Ureda glasanje je omogućeno osobama s invaliditetom i starijim osobama koje žive u ustanovama.

Nakon sustavnog rada Ureda na promicanju jednakosti pred zakonom svih osoba s invaliditetom porasla je svijest da lišenje poslovne sposobnosti predstavlja teško kršenje ljudskih prava osoba s invaliditetom te da je njima mjesto u zajednici, a djeci s teškoćama u razvoju u redovnim školama, zajedno s vršnjacima. Zahvaljujući Uredu načelo razumne prilagodbe kao jamstvo osiguravanja jednakosti osoba s invaliditetom i najznačajniji čimbenik poticanja njihovog zapošljavanja konačno je ušlo u hrvatske propise.

Kako je istaknuto, unatoč višegodišnjem trudu Ureda uloženom u uspostavu sustava za skrb za djecu i odrasle osobe s autizmom, kao i sustava rane intervencije u djetinjstvu još uvijek se ne može biti zadovoljno brzinom promjena. Poseban naglasak u radu Ureda se stavlja na obilazak ustanova socijalne skrbi, obrazovnih ustanova, ustanova za zapošljavanje osoba s invaliditetom, udruga osoba s invaliditetom. Kroz deset godina ostvareno je 350 obilazaka ustanova i susreta osoba s invaliditetom i najranjivijim situacijama. U sljedećem razdoblju pravobraniteljica želi da njezin Ured bude još dostupniji osobama s invaliditetom kroz otvaranje regionalnih ureda u Osijeku, Splitu i Rijeci.

Stvaranje društva ravnopravnijih građana

Pravobraniteljica Ureda za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je rekla kako je vizija Ureda pridonijeti stvaranju društva ravnopravnih građana koji će bez obzira na svoju različitost i ograničenja imati jednake mogućnosti življenja i djelovanja.

„Cjelokupno djelovanje i sve aktivnosti koje provodi Ured od prvog dana usmjerene su na poticanje svijesti o univerzalnom principu jednakosti svih ljudi. Svake godine sve više osoba s invaliditetom upućuje pritužbe, zapažanja i zahtjeve prema Uredu iskazujući svoju svijest, spoznaju o vlastitim pravima i obvezama društva prema njima“, istaknula je Slonjšak. Dodala je kako osobe s invaliditetom treba osvijestiti da su nositelji svojih prava i u tome ih osnažiti. Kroz različite aktivnosti Ured je nastojao podizati razinu svijesti, kako kod osoba s invaliditetom tako i kod nositelja javnih politika.

„Posebno smo ponosni na iniciranje rasprave o rješenju poslovne sposobnosti kao zapreke u ostvarivanju prava pred zakonom, a rezultiralo je konkretnim promjenama obiteljskog zakonodavstva. Pitanje biračkih prava za svaku osobu, pitanje segregacije i institucionalizacije, pitanje kršenja prava na neovisno življenje, u svim tim područjima smo zagovarali prava osoba s invaliditetom. Sve promjene koje tražimo proizlaze iz temeljnog dokumenta Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. Ratificirali smo ju, zadala je ciljeve, a na svima nama je da te ciljeve i ostvarimo“, poručila je Slonjšak. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je podsjetio kako je Hrvatska među prvim državama potpisnicama Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, a Hrvatski sabor je jedan od prva tri parlamenta u svijetu koji je Konvenciju ratificirao samo tri mjeseca nakon potpisivanja.

„To je dokaz o čvrstoj opredijeljenosti hrvatskog predstavničkog tijela, a time i hrvatskih građana za promicanjem i provedbom svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom u Hrvatskoj“, rekao je Jandroković.

Prijenos sjednica Sabora na znakovnom jeziku

Naglasio je kako je Hrvatski sabor prošle godine pokrenuo važnu inicijativu, prijenos plenarnih sjednica i važnih događanja Hrvatskog sabora na hrvatski znakovni jezik, a može se pratiti na javnoj televiziji. To je omogućilo jednaki pristup informacijama, odnosno jednake mogućnosti za sve građane u Hrvatskoj.

Jandroković je rekao kako će Hrvatski sabor podržati svaku inicijativu koja ima za cilj uklanjanje različitih prepreka i pružanje potpore osobama s invaliditetom kako bi u najvećoj mjeri mogle ostvariti svoje potencijale te aktivno i ravnopravno sudjelovati u svim sferama hrvatskog društva. Naglasio je kako će Hrvatski sabor u okviru svoje nadležnosti nastaviti pružati potporu Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Na svečanosti je dodijeljeno priznanje dugogodišnjem predsjedniku Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, dr. Zorislavu Bobušu za doprinos unaprjeđenju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Dodijeljena su priznanja novinarima i medijima koji su se istaknuli u promicanju percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti o osobama s invaliditetom u javnosti.

Od novinara su nagrađeni Ana Tomašković, Miruna Kastratović, Darko Matić, Maja Sever, Ljerka Bratonja Martinović, Hrvoje Belamarić, Blaženka Leib, Ivona Jakić, Maja Muškić, Sunčica Findak, Ognjen Naglić Od medija HRT, Nova TV, RTL, Radio Student, TV Student, Radio mreža (informativne emisije na lokalnim radio postajama) City radio (bivši Radio Velika Gorica), Al Jazeera Balkans, Sportske novosti, Direktno.hr, Forum.tm, H-Alter, portal Novosti, Poslovni.hr, Srednja,hr, Vox feminae, Hina, Glas slavonije, Jutarnji list, Novi list, Večernji list, 24sata.

„Tijekom sedam godina na Radiju Studentu htjeli smo pokazati da mladi s invaliditetom imaju iste želje, ciljeve i snove kao i mladi bez invaliditeta, ali do toga dolaze na drugačiji i često izazovniji način. Mislim da je ovo priznanje dokaz da je emisija Hodalica u tome uspjela i dalje ćemo nastaviti tako dalje. Želja studenata Fakulteta političkih znanosti je da pokažemo da osobe unatoč invaliditetu mogu biti vrsni vozači, jako dobri studenti i stupovi u svim društvenim sferama u kojima će sudjelovati kao i svi drugi ljudi“, rekla je za ZG-magazin novinarka i bivša urednica emisije Hodalica Ivona Šeparović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni