Obilježen Svjetski dan romskog jezika

Obilježen Svjetski dan romskog jezika

U prostoru Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i drugih visokih uzvanika, danas je održana središnja svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Gradonačelnik Bandić čestitao je Savezu te vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine na organizaciji obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika te im zahvalio na svemu što su napravili za očuvanje romskog jezika i pisma.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je da je Svjetski dan romskog jezika zauzeo ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika – Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Holokausta.

»Kao i kod svih ostalih nacionalnih manjina, romski jezik se počeo lagano gubiti. Jako sam sretan jer u pet velikih gradova u Hrvatskoj imamo zelene površine koje nose naziv “5. studenoga”. Romi to zaslužuju i to je najmanje što možemo učiniti za pripadnike romske zajednice«, istaknuo je te podsjetio kako su prošle godine izdali prošireni rječnik s više od 30.000 riječi.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik u organizaciji Saveza Roma Kali Sara već 11. godinu zaredom, u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko – hrvatski i Hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Tom prigodom pokrenuta je i međunarodna inicijativa te je u studenome 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvatila inicijativu Republike Hrvatske i službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. (zagreb.hr)