Obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić u četvrtak se pridružio obilježavanju Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom i 20. rođendana Udruge za sindrom Down – Zagreb.

»Uvijek sam sretan kada prisustvujem događanju koje je organizirano u prijateljskome i suradničkome duhu«, rekao je gradonačelnik koji je Udruzi čestitao jubilarnu obljetnicu uz želju da ih bude još puno.

Predsjednica Udruge za sindrom Down – Zagreb Natalija Belošević zahvalila je svima koji su potpomagali rad njihnove organizacije, a posebno Gradu Zagrebu i gradonačelniku napomenuvši kako im je Grad 2016. dodijelio na korištenje novi, veći prostor na Jarunu veličine 218,81 m².

U povodu Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom Udruga je organizirala Tjedan otvorenih vrata od 18. do 22. ožujka, u okviru kojega se održava niz igraonica i radionica za djecu, edukacije za roditelje i stručnjake, prezentacije i sl.

Udruga je osnovana 1999. te je u nju uključeno preko 200 obitelji, a ima preko 130 aktivnih članova. Provodi program rane intervencije, terapije za bebe u bazenu, individualne edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske tretmane djece predškolske dobi, kao i edukacijsko-rehabilitacijske tretmane djece školske dobi. Mladi članovi su uključeni u aktivnosti koje obuhvaćaju rad na svakodnevnom funkcioniranju. Isto tako, uz stručno vodstvo radnog instruktora i edukacijskog rehabilitatora, svakodnevno se provodi radionica za odrasle te je osiguran poludnevni i dnevni boravak. Organiziraju se i likovne, glazbene i sportske radionice te se, s ciljem njihove socijalizacije, jednom do dvaput mjesečno organizira ples za mlade. Kako bi se osnažilo i educiralo roditelje i stručnjake u radu s djecom, organiziraju se edukacije i predavanja.

Svojim aktivnostima Udruga potiče puno uključivanje članova u sve segmente života zajednice, njima i njihovim obiteljima pruža podršku na tom putu te pridonosi bržem ispunjenju pojedinačnih potreba osoba s Downovim sindromom. (zg-magazin.com.hr/zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni