Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

(Foto: Zagreb.hr)

Na križanju Gajeve i Bogovićeve ulice u subotu, 8. listopada prigodno je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja, u organizaciji Grada Zagreba i Udruge kako si?

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je važnost brige o svom mentalnom zdravlju te kako je važno prepoznati vlastiti stres i boriti se protiv njega, usvajanjem zdravih stilova života, tjelesnom aktivnošću, razgovorom u obitelji te traženjem stručne pomoći.

“Grad Zagreb prepoznao je ovaj javnozdravstveni prioritet te smo u svom mandatu osigurali značajna sredstva za dodatne programe i projekte koji će doprinijeti zaštiti zdravlja djece i mladih, ali i naših starijih sugrađana”, naglasio je gradonačelnik, te je kazao kako je današnja manifestacija dodatna prilika da se ukaže na važnost brige o mentalnom zdravlju.

“Ususret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja odlučili smo zajedno s Gradom Zagrebom pokrenuti inicijativu destigmatizacije traženja pomoći. Nažalost, u našem je društvu još uvijek velika stigma vezana za psihičke poremećaje i traženje psihološke pomoći. Ovo je bio način da to destigmatiziramo, da skinemo zidove sa savjetovališta i da pokažemo kako to iznutra izgleda”, kazala je Nataša Jokić – Begić, profesorica na Katedri za kliničku i zdravstvenu psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i predsjednica Udruge kako si?

Besplatni programi pomoći

Tijekom manifestacije građani su imali priliku stručnjacima postaviti pitanja koja ih zanimaju vezano za traženje pomoći i dobiti smjernice o tome kako raditi na vlastitoj psihološkoj dobrobiti.

Na štandu udruge kako si? građani su imali priliku ispuniti upitnike tzv. ”psihološke toplomjere” te besplatno dobiti edukativne materijale. Na info pultu Grada Zagreba građani su mogli dobiti informacije o besplatnim programima pomoći koje Grad Zagreb organizira za sve dobne skupine sugrađana, a koje pružaju zdravstvene ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb. Također, mogli su čuti više o jedinstvenom portalu “Mentalno zdravlje grada Zagreba”.

Organizirano je i psihološko savjetovalište, gdje su građani imali priliku sjesti u privatnom kutku u kojem su mogli popričati sa psiholozima iz Udruge kako si? o temama koje ih zanimaju vezano za traženje pomoći i dobiti smjernice o tome kako raditi na vlastitoj psihološkoj dobrobiti. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni