Obilježen Ramazamski bajram: Muslimani su danas važna sastavnica hrvatskog društva

Obilježen Ramazamski bajram: Muslimani su danas važna sastavnica hrvatskog društva

„Dokle god služi promicanju univerzalnog dobra religija neće biti problem nikome, u protivnom je problem svima, svuda i svakome. Tako je bilo kroz povijest pa je tako i danas“, rekao je muftija Aziz ef Hasanović

U povodu Ramazamskog bajrama Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je u hotelu Esplanade organizirao svečani prijem. Najveći islamski blagdan okupio je čitav državni vrh, predstavnike akademskog, kulturnog, vjerskog života te predstavnke diplomatskog zbora.

U obraćanju nazočnima zagrebački muftija Aziz ef Hasanović je rekao kako najveća vrijednost u Republici Hrvatskoj je koncept zajedničkog življenja koji se svjedoči svakog dana na svim razinama hrvatskog društva. Naglasio je da vjerske zajednice zasigurno daju doprinos jačanju univerzalnih vrijednosti.

„Religija je uvijek bila iznimno jaka pa i najjače sredstvo za motiviranje ljudi za dobro, a nažalost ponekad i za loše. Dokle god služi promicanju univerzalnog dobra religija neće biti problem nikome, u protivnom je problem svima, svuda i svakome. Tako je bilo kroz povijest pa je tako i danas. Trebalo bi se jače zalagati za sinergiju svih članova društva, među kojima su vjerski vjerodostojnici i vršitelji dužnosti, u čuvanju i promicanju univerzalnih vrijednosti“, rekao je muftija Aziz ef Hasanović. Naglasio je kako Islamska zajednica ustraje na promociji Hrvatske kao modela za uređenje odnosa.

Suprotstavljanje fundamentalizmu i isključivosti

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner je rekao kako je ramazan za sve istinske islamske vjernike vrijeme promišljanja i molitve, ljubavi, milosrđa, pomaganja onima kojima je potrebno, povezivanja s obitelji i s zajednicom, ali i vrijeme koje nas sve uči da budemo zahvalni za blagodati koje imamo i vrijednostima zajedničkog života.

„To je vrijeme koje nas potiče da činimo dobra djela, njegujemo međusobno povjerenje, zajedništvo, toleranciju i solidarnost“, rekao je akademik Reiner. Spomenuo je kako muslimani već stoljećima sudjeluju u gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i političkom životu Hrvatske čineći ju boljom i naprednijom. Zahvalio je muslimanskim vjerskim vođama koje u Hrvatskoj islam propovijedaju kao vjeru mira, suradnje, dijaloga i tolerancije suprotstavljajući se svim oblicima radikalizma, fudamentalizma i isključivosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponosan je na izrazito dobre odnose Vlade RH i predstavnika Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Hrvatska – jedina EU članica koja muslimanske blagdane priznaje kao neradne dane

„Za razliku od brojnih europskih zemalja islam u Hrvatskoj ima dugu povijest, a brojni muslimani su sastavni dio hrvatskog nacionalnog korpusa na što se kao društvo možemo ponositi. Danas su muslimani u Hrvatskoj važna sastavnica hrvatskog društva i ponosimo se time što je Hrvatska jedna, ako ne i jedina EU članica u kojoj se muslimanima Ramazamski bajram i Kurban bajram priznaje kao neradni dan“, istaknuo je premijer Plenković. Podsjetio je kako su prije 16 godina Vlada i Islamska zajednica u Hrvatskoj sklopile ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa. Temeljem tog ugovora Islamska zajednica kao vjerska zajednica stekla je prava koja se odnose na održavanje vjeronauka i u osnovnim školama, otvaranje škola s pravom javnosti i godišnju financijsku podršku koja je osigurana u Državnom proračunu.

„Institucionalno priznanje islama omogućilo je razvoj Islamske zajednice na području Hrvatske na način da posjeduje doraslu organizacijsku strukturu čiji je nedostatak u europskim zemljama zapreka za uređenje odnosa država i islamskih zajednica. Taj uspješni sveobuhvatni hrvatski model podrazumijeva reguliranje odnosa u cjelini, a ne parcijalno, to je naša baština koju moramo čuvati, štititi i nadograđivati radi izgradnje društva i općeg dobra za domovinu“, istaknuo je Plenković. Zahvalio je na žrtvi više od 1 100 muslimana i Bošnjaka koji su u Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata izgubili život braneći Hrvatsku.

„Hrvatsko iskustvo istinskog i zajedničkog života kršćanske većine i muslimanske manjine s pravom ističemo kao primjer kako je moguće uspostaviti međuvjerski dijalog i stvarni ne samo suživot, nego i život u čemu je važna uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj, svakog pojedinca. Vjerujem kako se taj model uz poštivanje kulturne i političke specifičnosti svake pojedine zemlje može primijeniti svugdje, bez obzira je li riječ o zemlji kršćanske ili muslimanske većine, jer istinska vjera je čista, pravedna i čovjekoljubiva”, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni