Obilježen prvi Dan Nikole Tesle

Obilježen prvi Dan Nikole Tesle

Cvijeće su na Teslin spomenik položili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Udruge Dragica Mihajlović i predstavnici Instituta Ruđer Bošković, a simbolično je puštena i bijela golubica

U hotelu Esplanade u Zagrebu sinoć je svečano obilježen prvi nacionalni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 158. obljetnica rođenja Nikole Tesle uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije.

U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za suvenir – stilizirani lik Nikole Tesle dobila je Bernardica Gršić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio mladi zagrebački start-up Genijator za sustav za proizvodnju ortovodika.

Na svečanom događanju okupljene su pozdravili Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Davor Bernardić, saborski zastupnik, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost koja je istaknula kako nakon proglašenja nacionalnog Dana, Udruga radi i na proglašenju Međunarodnog Dana Nikole Tesle.

Jučer je i položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Udruge Dragica Mihajlović i predstavnici Instituta Ruđer Bošković, a simbolično je puštena i bijela golubica.

Ovogodišnji program obilježavanje Nikole Tesle u Zagrebu nastavlja se i danas predavanjem u Tehničkom muzeju i programom na ljetnoj pozornici Bundek gdje će premijerno biti prikazani animirani film redatelja Brune Razuma Tajni laboratorij Nikole Tesle te eksperimentalni plesni recital Mehaničke figure – inspirirani Teslom nastao prema isječcima istoimenog dokumentarnog filma Helene Bulaje Madunić u režiji i izvedbi Helene Bulaje Madunić, Aleksandre Mišetić, Ognjena Vučinića i Martine Nevisitć iz Zagrebačkog plesnog ansambla uz pratnju elektroakustičkog ansambla Nimbus Dei u sastavu Tomislav Babić, Tena Novak i Mario Kovač. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni