Obilježen početak rekonstrukcije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Obilježen početak rekonstrukcije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

(Foto: zagreb.hr)

Svečanim otvorenjem radova u ponedjeljak je obilježen početak radova na obnovi i dogradnji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj 1.

Riječ je o trenutno najvećem infrastrukturnom projektu u kulturi Grada Zagreba, a koji se odvija u okviru EU projekta Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

Radove su simbolično otvorili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomaševići ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović.

Projekt vrijedan više od 118 milijuna kuna će po svom završetku krajem 2023. godine omogućiti potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo. Predviđa ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa te nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja.

Širenje turističke ponude Zagreba

Cjelovita obnova uključuje građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, a poboljšat će se i toplinska izolacija, uz primjenu energetski učinkovitijih sustava. Osigurat će se i nesmetani pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i brojne nove aktivnosti postići će se natkrivanjem atrija Palače Amadeo, čime će se bitno unaprijediti kapaciteti turističke ponude Zagreba.

Otvorit će se i novi pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu“.

Sljedeća aktivnost projekta odnosi se na uspostavljanje novog stalnog postava, multimedijalne i multifunkcionalne dvorane, suvenirnice i muzejskog ugostiteljskog objekta. U novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalnim interaktivnim prezentacijama vezanim uz određenu tematsku cjelinu.

Dio znanstvenih aktivnosti otvoren za javnost

U okviru interaktivnog laboratorija uz mogućnost rada „in situ“ sami moći stvarati nove vrijednosti za prirodoslovlje. Dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima.

Edukacijske radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.

Tomašević je istaknuo je kako je Grad Zagreb, kao osnivač i strateški partner u projektu, osigurao u proračunu za narednu godinu dodatnih 40 milijuna kuna, potrebnih za provedbu projekta uslijed drastičnog povećanja cijena građevinskih radova i materijala nakon potresa. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni