Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Konferencijom “Pristupačnost kao ljudsko pravo” u utorak je u zagrebačkom hotelu International obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Svečanom obilježavanju nazočile su brojne udruge osoba s invaliditetom.

Tom prigodom prikazan je film Digitalno bez prepreka Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio značaj Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji je 3. prosinca 1992. godine proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Poručio je da je smisao ovog dana da se kontinuirano rade iskoraci kako bi se osobe s invaliditetom osjećale ne samo ravnopravne, nego bile ravnopravno uključene u sve sfere društva.

 „Oko 12 % je osoba u Hrvatskoj je s invaliditetom, a to je više 511.000 i ta nas činjenica obvezuje”, istaknuo je predsjednik Vlade. Spomenuo je neke mjere za osobe s invaliditetom kao što je povećanje iznosa osobne invalidnine s 1250 na 1500 kuna, povećanje doplatka za pomoć i njegu s 500 na 600 kuna. Također su stvoreni organizacijski kadrovski, prostorni uvjeti za bolju profesionalnu rehabilitaciju i vještačenje, imenovano je Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu koja je zadužena za izradu strateškog okvira za stručnu savjedodavnu pomoć djeci s teškoćama u razvoju i roditeljima.

Također je isplaćeno 2,3 milijuna kuna potpore za prilagodbu radnog mjesta osobama s invaliditetom…

U prigodnom govoru ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković je istaknula kvalitetnu suradnju resornog ministarstva i predstavnika osoba s invaliditetom.

Naglasila je da resorno ministarstvo kroz provedbu Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom od 2017. do 2020. godine i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom doprinosi poboljšanju kvalitete života tih osoba u svim područjima.

Spomenula je da trenutno više od 4385 osoba koristi pravo na status roditelja njegovatelja, a status njegovatelja njih 415. Doneseni je Zakon o psihoterapijskoj djelatnosti te Zakon o korištenju psa vodiča.

Ministrica Bedeković je kazala da ministarstvo u suradnji s udrugama provodi programe u svrhu osobne asistencije, koriste se sredstva iz Europskog socijalnog fonda te iz državnog proračuna u dijelu od prihoda igara na sreću.

„Uslugu osobnog asistenta koristi 1735 osoba, za gluhe i gluhoslijepe osobe uslugu tumača prevoditelja znakovnog jezika pruža 80 tumača, a 46 je videćih pratitelja“, rekla je ministrica Bedeković.

Na probleme i postignuća gluhoslijepih osoba osvrnula se predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir” Sanja Tarczay.

„Drago nam je kad nam se čestita Međunarodni dan osoba s invaliditetom, jer ukazuje se da smo na dobrom putu. Učinili smo dosta, ali se moraju i poboljšati neke stvari. Gluhoslijepe osobe dobile su neka osnovna prava, ali neka još moraju ostvariti. Još nam je uvijek problem pristup informacijama, komunikaciji, socijalnoj interakciji, još uvijek se glas gluhoslijepih osoba ne čuje dovoljno“, rekla je za ZG-magazin Traczay

Dodala je da što se tiče lokalne razine gluhoslijepe osobe u pet gradova dobile su lokalnu organizaciju, a prije su imale samo savez gluhoslijepih. Lokalne organizacije provode programe i projekte za bolje uključivanje gluhoslijepih osoba.

„ U tim lokalnim organizacijama postoje i Odbori koje čine same gluhoslijepe osobe. No još uvijek se na lokalnim razinama različito ostvaruju prava i moramo ujednačiti ta prava“, istaknula je Tarczay

 Pohvalila je Grad Zagreb koji uvijek izlazi ususret potreba gluhoslijepih osoba kako je rekla nekada je to teži način, a nekada lakši.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni