Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima

„Naša kompleksna povijest, kao i mnogih naroda u Europi, obilježena je velikim stradanjima. Stoga i danas osuđujemo sve totalitarne režime i odajemo počast njihovim žrtvama“, rekao je Medved novinarima

Paljenjem svijeća na Gradskom groblju Mirogoj u nedjelju je započelo obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Grobnice narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, na Spomen-obilježju hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

„Naša kompleksna povijest, kao i mnogih naroda u Europi, obilježena je velikim stradanjima. Stoga i danas osuđujemo sve totalitarne režime i odajemo počast njihovim žrtvama“, rekao je Medved novinarima. Dodao je da će u Tomašici pored Garešnice nazočiti ukopu 52 žrtve Drugog svjetskog rata, čiji su posmrtni ostaci tijekom ožujka ekshumirani na tom području.

„To je također pokazatelj usmjerenosti Vlade komemoriranju i odavanju počasti žrtvama totalitarnih režima. Uz dostojno i humano postupanje prema posmrtnim ostacima žrtava, na svima nama je i izgradnja društva tolerancije, demokracije, uvažavanja te perspektive za mlade generacije“, istaknuo je Medved.

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima predsjednik Vlade Andrej Plenković je na Golom otoku položio vijenac kod spomen-ploče i zapalio svijeću kod spomen-križa. Uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda nazočio je i komemoraciji u Garešnici.

Pijetet žrtvama odan je paljenjem svijeća i na Spomen-području Macelj.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni