Obilježen Dan Oružanih snaga RH: “Hrvatska vojska je ponos naroda”

Obilježen Dan Oružanih snaga RH: “Hrvatska vojska je ponos naroda”

(Foto: MORH / T. Brandt)

“Ponosni smo da imamo svoju vojsku, a bio bih još ponosniji da bolje živimo u ovoj zemlji”, istaknuo je gradonačelnik Bandić

U povodu Dana Oružanih snaga RH u nedjelju je na zagrebačkom groblju Mirogoj državi vrh zapalio svijeće i položio vijenac.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednice Republike Zrinko Petener, položili su zajednički vijenac kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Nakon ceremonije polaganja vijenca i paljenja svijeća, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je novinarima kako je 28. obljetnica ustroja Hrvatske vojske počela s odavanjem počasti i predsjedniku Tuđmanu, ratnom ministru Gojku Šušku, generalima Janku Bobetku i Zvonimiru Črvenku te svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za razvoj Hrvatske vojske. Ministar je svim pripadnicima HV-a čestitao Dan oružanih snaga.

„Mislim da je HV ponos ovog naroda. Hrvatska vojska je stvorena u Domovinskom ratu. Danas nastavljamo tradiciju naših branitelja iz Domovinskog rata, mislim da smo moćni, respektabilni i jamac smo mira i sigurnosti u našoj Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Krstičević.

Dan Oružanih snaga obilježen je svetom misom u zagrebačkoj katedrali, velikom smjenom straže na Markovu trgu te atraktivnim vježbama na Jarunu s ciljem da se pokaže sposobnost i stručno djelovanje HV-a.

Dan HV-a i i Dan Hrvatske kopnene vojske čestitao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

„Hrvatska vojska ide dalje svojim tijekom zahvaljujući i povećanom proračunu i prvenstveno ljudima. Mi postojeće sposobnosti čuvamo, dograđujemo. Vijerujem da ćemo i projektima koje razvijamo, nabavkom opreme, modernizacijom povećati određene sposobnosti Hrvatske vojske koja je, bila je i bit će jamac sigurnosti za sve građane Hrvatske, za njezinu teritorijalnu cjelovitost i integritet”, izjavio je general zbora Šundov.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao da je bio svjedok tog vremena, 28. svibnja 1991. godine, kada se na igralištu NK Zagreb u Kranjčevićevoj postrojio Zbor narodne garde.

„To je početak stvaranja Hrvatske vojske. Ponosni smo da imamo svoju vojsku, a bio bih još ponosniji da bolje živimo u ovoj zemlji i da imamo više heroja Domovinskog rata poput Rudija Perišina, poput naših uznika koji su oslobođeni u Haagu, Gotovine, Markača“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni