Obilježen Dan organizacije žena HSS-a

Obilježen Dan organizacije žena HSS-a

(Brigitte Beruelc: Trećinu HSS-a čine žene što nije mali broj)

Marija Radić se zalagala za pismenost, Mara Matočec za širenje pisane riječ a Neda Prpić-Gamiršek je prenosila svoja znanja i vještine i željela je da HSS ide putem kojim kreće danas“, kaže Marija Ledinski Anić

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce u subotu je u Zagrebu obilježila svoj dan okruglim stolom „Pismenost ključ uspjeha u 21 stoljeću“. Dan Hrvatskog srca posvećen je Mariji Radić, Mari Matočec, Nedi Prpić-Gamiršek koje su svojim radom ostavile neizbrisiv trag u HSS-u, ali i na hrvatskoj političkoj sceni.

Kako je rečeno, obilježavanjem Dana Hrvatskog srca odalo se priznanje i drugim ženama koje su u proteklih 100 godina pridonijele jačanju temeljnih ljudskih prava, prije svega prava žena.

Predsjednica organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce Brigitte Berulec je rekla kako je Stjepan Radić smatrao da nema prosvijećenog društva bez ravnopravne žene te je snažno promovirao ulogu žena. Dodala je kako se u današnje vrijeme žene moraju suočiti s novim izazovima na najbolji mogući način.

„Vjerujem da znamo, možemo i da ćemo sigurno ostvariti svoje ciljeve. Snaga koju smo pokazale svih godina je nešto što je nezanemarivo, jednu trećinu HSS-a čine žene što nije mali broj. Nismo manje vrijedne samo zato što ponekad ne pričamo o svom radu ili pognemo glavu. Mi smo jedna lokomotiva koja je snažna osovina HSS-a i srce HSS-a je upravo organizacija Hrvatsko srce”, istaknula je Berulec. Dodala je kako žene HSS- a kroz Hrvatsko srce promoviraju ženska prava, bore se za svoje mjesto u društvu i u političkom životu.

„Samo snažna, obrazovana žena može biti na braniku HSS-a, a mi to jesmo“, rekla je Berulec. Naglasila je kako je ponosna na organizaciju Hrvatsko srce, jer u njoj vlada zajedništvo, timski rad, tolerancija i snaga argumenata te da će žene HSS-a ostvariti zacrtane programe i sudjelovati u radu HSS-a, a pridonijele su i ponovnom rastu rejtinga stranke.

„Čuvarice smo obitelji, tradicije, jezika, kulture jer društvo je uvijek, ali i danas u svojim odlučivanjima trebalo ženinu mirnoću i staloženost“, poručila je Berulec.

Žene HSS-a su na predanom radu i doprinosima zahvalile i počasnoj predsjednici organizacije Hrvatsko srce Mariji Ledinski Anić.

„HSS je stranka koja je potekla iz duše i srca hrvatskog naroda, od ljudi čija vizija i politika i danas itekako aktualna. To potvrđuje činjenica da danas obilježavamo Dan organizacije Hrvatsko srce“, rekla je Marija Ledinski Anić. Naglasila je kako HSS i dalje treba biti lučonoša koji će prosvjećivati.

„Pismenost je nešto najvažnije. Marija Radić se zalagala za pismenost, Mara Matočec za širenje pisane riječ a Neda Prpić-Gamiršek je prenosila svoja znanja i vještine i željela je da HSS ide putem kojim kreće danas“, dodala je Marija Ledinski Anić.

Potpredsjednica organizacije Hrvatsko srce Ljiljana Sabljak se osvrnula na važnost pismenosti u 21 stoljeću.

Naglasila je da kultura u razvijenim zemljama zahvaljujući čitanosti i pismenosti treća ili peta rastuća industrija te sve zemlje ulažu velike napore oko opismenjavanja i podizanja praga pismenosti.

„Danas govorimo o informatičkoj pismenosti, financijskoj pismenosti, političkoj pismenosti, o kulturi politike i političkoj kulturi. Za dobru integraciju i demokratizaciju društva izuzetno je važna pismenost kako bi se moglo participirati u svim dijelovima društva. Pravo na pismenost jedno je od osnovnih ljudskih prava i niz dokumenata koje je Hrvatska potpisala govori o tome. Međutim, njihova prijena je usporena i gotovo nikakva te i deklaracija pismenost za sve koju mi potpisujemo je tek u prvim koracima. Stranka mora nastaviti u prosvjetiteljskom dijelu, mora se zauzeti za demokratizaciju društva. Pismenost nije pitanje samo struke ili kulture, ona je pitanje ekonomije, demokracije, nacionalno pa i političko pitanje“, istaknula je Sabljak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni