Obilježen Dan nacionalne i sveučilišne knjižnice

Obilježen Dan nacionalne i sveučilišne knjižnice

„Za nas je ovo dan kada želimo javnosti pokazati što je naša sadašnjost, a što budućnost i trajno sve podsjetiti da čuvamo kulturnu baštinu, a da istovremeno promoviramo i pri tome pratimo dostignuća tehnologije kako bi mlađim korisnicima bili zanimljivi“, rekla je Tatjana Petrić, ravnateljica NSK

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježen je u četvrtak kulturno-umjetničkim programom, dodjelom Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice za doprinos knjižničarskoj struci te zahvalnica pojedincima i institucijama koji su pridonijeli uspostavljanju portala glagoljica.hr.

Ovaj dan se obilježava u spomen na nadnevak tiskanja prve hrvatske knjige Misala po zakonu rimskog dvora iz 1483 godine koji se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao vrijedan primjerak ranog europskog tiskarstva i prvi je europski misal otisnut hrvatskom glagoljicom. Na svečanosti je predstavljen dosadašnji rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je kultna institucija grada Zagreba.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica je najveća knjižnica u Republici Hrvatskoj te središnja knjižnica Sveučilišta u Zagrebu,a sadrži približno 3 milijuna svezaka,od starih zbirki do tekuće izdavačke djelatnosti i više od 46 digitalnih zbirki.

„Za nas je ovo veliki dan. To je dan kada želimo široj javnosti pokazati što smo sve napravili i što planiramo, što je naša sadašnjost, a što je naša budućnost i trajno sve podsjetiti da čuvamo kulturnu baštinu, da je štitimo, a da istovremeno promoviramo i pri tome pratimo dostignuća tehnologije kako bi mlađim korisnicima bili zanimljivi i kako bi oni došli u naš virtualni ili stvarni svijet“, rekla je Tatjana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Dodala je kako je rad ove knjižnice vrlo uspješan, ona ide u korak s vremenom i razvojem digitalnih tehnologija.

 „Napravili smo digitalnu knjižnicu, matična smo institucija za hrvatski knjižnični sustav na kojem su realizirana dva projekta. Napravili smo veliki projekt s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te ostalim institucijama internetske portale znameniti.hr i glagoljica.hr. Radimo s nakladnicima i izdavačima. Zadnji izazov koji smo napravili je Pozdrav iz Zagreba, aplikacija na pametnom telefonu, s kojeg građani i turisti mogu poslati staru razglednicu iz našeg fonda“, istaknula je Petrić. Kazala je kako su korisnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice studenti i na mrežnim stranicama knjižnice je 6 milijuna pregleda što znači da se povećava broj digitalnih ili virtualnih korisnika.

Iznimno vrijedna baština

„Ovaj naš dan smo obilježili i Danom otvorenih vrata, gdje su građani imali priliku vidjeti naša spremišta i posebne zatvorene zbirke, a danas je središnja svečanost na kojoj su prisutne nadležne institucije“, rekla je ravnateljica.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je istaknula kako je iznimno važno da se obilježava Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u svom obraćanju okupljenima

„To je prilika da se podsjetimo na iznimno vrijednu baštinu koju čuva Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, ali i da progovorimo o novim mogućnostima koje se nude kroz digitalizaciju i nove tehnologije kako bi vrijedna kulturna baština bila što dostupnija korisnicima. Nacionalna i sveučilišna knjižnica je predvodnik među baštinskim institucijama i u prezentacijskom smislu i u smislu otvaranja korisnicima te vjerujem da će tako biti i ubuduće“,rekla je ministrica.

Dobitnica Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice za doprinos knjižničarskoj struci je Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica knjižnice i čitaonice Fran Galović u Koprivnici.

„Ponosna sam na ovu nagradu, ona dolazi u 33. godini moga rada u knjižnici. Inače sam zaljubljenik u svoj rad i ovo mi je lijepa nagrada struke“, istaknula je Sabolović-Krajina. Dodala je kako je knjižnica čija je ravnateljica prepoznata po inovativnosti i kreativnosti usluga na lokalnoj, nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Naime, ne radi se samo o posudbi knjiga,nego je knjižnica komunikacijsko središte za najmlađe i najstarije korisnike.

Inovativna koprivnička knjižnica

„Inovativni smo po uslugama za slijepe i slabovidne osobe, omogućili smo im posudbu zvučnih knjiga, ali ih i podučavamo kako da koriste tehnologije u knjižnici. Podupiremo i romsku nacionalnu manjinu, romsku djecu koji su naši članovi kao i odrasle. Informiramo lokalnu zajednicu o potrebama Roma, o kulturnim različitostima. Organiziramo okrugle stolove, radimo na izobrazbi knjižničara i naše primjere dobre prakse prenosimo na druge knjižničare“, opisala je djelatnost ravnateljica knjižnice. Dodala je kako se u koprivničkoj knjižnici pomaže i nezaposlenim osobama, organiziraju se edukacije kako bi se poboljšale bitne kompetencije nezaposlenih za pronalaženje posla, a organiziraju se i predavanja kako lakše naći posao i vezano za prekvalifikaciju.

Knjižnica ima i programe za poticanje čitanja, čitanje se potiče i uz književne susrete, kroz čitateljske klubove i radionice, a postoje i programi za čitave obitelji kako bi se ukazalo na važnost što ranijeg čitanja.

„Knjižničari su danas vrlo svestrani stručnjaci koji imaju znanje iz socijalnog rada, psihologije, pedagogije, marketinga. Educirani smo kako komunicirati s javnošću. Potrebno je čitav niz znanja i vještina suvremenom knjižničaru kako bi knjižnice bile središte zajednice“, poručila je Sabolović-Krajina.

Među pojedincima koji su dobili zahvalnicu za uspostavljanje portala glagoljica.hr je i akademik Josip Bratulić.

„Čovjek dobiva dosta priznanja u svom životu, ali postoje ona s kojima je posebno vezan. Ovo je priznanje za knjige, posebice za glagoljicu, a na mom stolu je knjiga o glagoljici što je za mene dosta važno, jer sam s time rastao, otkrivao, družio se s prijateljima koji su me podučavali, a i ja sam podučavao studente i svake godine sudjelujem na maloj glagoljaškoj akademiji Juri Žakon“, istaknuo je akademik Bratulić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni