Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

U Hrvatskom državnom arhivu u petak je svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice te 413 obljetnica njezinog osnutka.

Svečanosti su nazočili brojni sadašnji i bivši djelatnici NSK-a. Rad najveće i najstarije hrvatske knjižnice u proteklih godinu dana kao i buduće planove predstavila je nova ravnateljica NSK-a prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Podsjetila je da je prije godinu dana donesen novi Zakon o knjižnicama i knjižničkoj djelatnosti te su djelatnici Knjižnice i njihovi partneri aktivno sudjelovali u kreiranju važnih podzakonskih akata, ponajprije standarda za sve vrste knjižnica.

U 2019. godini u nacionalnu zbirku Croatica i sveučilišne zbirke pribavljeno je 62.169 jedinica građe od čega je obveznim primjerkom za izgradnju nacionalne zbirke Croatica pristiglo ukupno 56.581 jedinica građe različite vrste. Sukladno temeljnim zadaćama Knjižnica je radila na izradi Hrvatske nacionalne bibliografije gdje je objavljeno 37 svezaka. Uz brigu o građi osobito je usmjerena korisnicima koji sve više građu koriste online.

Ravnateljica Stričević je spomenula da su u NSK-u proslavljene dvije velike obljetnice 100 godina od osnutka Grafičke zbirke što je obilježeno izložbom i katalogom pod naslovom „Linija ljepote, trag nadahnuća – prvih 100 godina Grafičke zbirke NSK“ u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori i 200 godina od rođenja Lisinskog izložbom i katalogom „Prilozi o Vatroslavu Lisinskom (1819- 1854).

Također je u Knjižnici održan niz skupova, predavanja i tribina. Ravnateljica Stričević spomenula je i dva značajna infrastrukturna projekta, dovršenje uređenja prostora Knjižnice kao središnjeg prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te drugi započeti projekt koji je važan za sigurnost djelatnika i građe, a vezan je za osuvremenjivanje protupožarne zaštite.

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek je rekla da velika i značajna obljetnica NSK-a svjedoči o povijesnim nastojanjima očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta kroz jezik, znanost i kulturu. „Ne smijemo zanemariti niti njezinu ulogu središnje matične knjižnice”, rekla je ministrica Obuljen-Koržinek.

Na svečanosti su dodijeljene i nagrade NSK-a. Dobitnici su Sveučilište u Zagrebu, mr. sc. Sonja Martinović i dr. sc. znanosti Nikica Maštrović.

„Ova nagrada govori puno. Ona mi je poticaj u daljnem radu, pisanju knjiga i radu na projektima. Ako imate što za reći, ako imate znanje onda nije bitno jeste li u mirovini . Odlaskom u mirovinu iskoristila sam svoje vrijeme da napišem ono što prije nisam dok sam radila. Tako sam u mirovini napisala knjigu Hrvatska grafika koja obuhvaća grafiju od 15. stoljeća do danas“, rekla je za ZG- magazin dobitnica nagrade Nikica Maštrović, bivša djelatnica NSK-a.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni